Порекло презимена, село Старо Чикатово (Глоговац)

11. децембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Старо Чикатово, општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Старо Чикатово се налази на косама и билима дреничког побрђа, а припада џематском типу дреничких села, чије су махале разређене.

Воде.

Старо Чикатово има сеоску мерају, колективну шуму и заједничку сеоску чесму, одакле се сељани снабдевају водом за пиће и друге домаће потребе, као и за напајање домаће стоке. Уз то, знатан број сеоских кућа има у окућницама бунаре, из којих се снабдевају водом за пиће и друге потребе. У селу има и неколико извора, на којима се напаја домаћа стока. Родовска гумна су махом у сеоским окућницама.

Гробља.

У сеоском гробљу има неколико старовремских гробова, које Албанци сељани из Старог Чикатова, називају именом: Vorre té’janicaréve.

Занимање становништва.

Становништво Старог Чикатова бави се земљорадњом и стачарством, као главним занимањем, а уз то знатна му је привредна грана и горосеча, коју понајвише извози на тржишта у Приштини, Липљану и Косову Пољу.

Историјат и приноси.

Колико ми је познато дреничко село Чикатово помиње се први пут у нашој историји 1314. године. Наиме, те године је половину села Чикатова имао неки Добросав Грбида, када је ово насеље српски краљ Милутин приложио својој задужбини Бањској.

У катастарском попису области Бранковића из 1455. године, помиње се село Чикатово, са 20 кућа.“ Данас је то дреничко село Старо Чикатово, за које се у поменутом попису области Бранковића наводи следећа аграрна производња. Наиме, принос од пшенице износио је 200 лукана, а спахијаски доходак 25 лукана. Принос од јечма и зоби износио је 160 лукана, а спахијски доходак 20 лукана. Принос од каплуџе био је 256 лукана, а спахијски доходак 25 лукана. Принос од каплуђе био је 256 лукана, а спахијски доходак 32 лукана. Принос од проса износио је 32 лукана, а спахијски доходак 4 лукана. Принос од бакље износио је 16 лукана , а спахијски доходак 2 лукана. Принос од грахорице износио је160 акчи, а спахијски доходак 20 акчи. Принос од вртова износио је 160 акчи, а спахијски ушур 20 акчи. Принос од лана износио је 40 акчи, а ушур 5 акчи. Принос од воћа износио је 80 акчи, а ушур је био 10 акчи. Принос од винограда износио је 50 чаброва, а ушур 5 чаброва. Принос од кошница пчела био је 80 акчи, а спахијски доходак 10 акчи. Принос од домаћих свиња износио је 80 акчи, а ресум је био 10 акчи. Село је имало 160 свиња.

Поема статистичким подацима из 1914. године, Чикатово је имало 212 становника.

Према попису становништва из 1921. године, Чикатово је имало 209 становника, са 38 домова.

Порекло становништва.

Према испитивањима насеља и порекла становништва из 1935. године у Старом Чикатову је обитавало следеће становништво.

Арбанаси:

-Ђемовић, фис Мзез или Марин, 3 куће. Овај род припада братству или роји Мужакут, а стоји у сродству са родом Салиовић. Пореклом су из Арбаније, одакле се доселила 1 кућа крајем XVIII века.

-Садиковић, фис Мзез – Марина, 4 куће. Овај род такође припада припада братству Мужакут, а пореклом је из Арбаније, одакле је досељена 1 кућа крајем XVIII века. Тада је овај род чинио исту фамилију са родом Ђемовић.

-Будак, фис Мзез. Овај род води порекло из Арбаније, има 4 куће. У Чикатово се доселила почетком XIX века, 1 кућа.

-Макол, фис Битић, 1 кућа. Пореклом су из Метохије, одакле су досељени почетком XIX века, старином су из Арбаније.

-Дубовц, фис Гаш, 3 куће. Пореклом су из Дубовца у Дреници, одакле су се доселили у првој половини XIX века. Старином су из Арбаније.

-Карађес, фис Марин, 13 кућа. Пореклом су из Подриме, одакле су досељени у првој половини XVIII века, када се доселила 1 кућа.

-Душек, фис Марин, 14 кућа. Пореклом су из Подриме, одакле је y првој половини XVIII века, досељена 1 кућа. Старином су из Арбаније.

Срби и Црногорци (колонисти):

-Новичић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила. Пореклом су из Васојевића – Црна Гора.

-Леповић, 1 кућа, славе Св. Николу. Пореклом су из Ибарског Колашина.

Према изнетоме, у 1935. години у Старом Чикатову, које је добило тај назив после Првог светског рата, када је основано колонистичко насеље Ново Чикатово, било је следеће популационо стање:

Арбанашких родова је било 7, са 42 куће.

Српских и црногорских колонизованих родова је било 2, са 2 куће.

Према попису становништва из 1948. године. Стасо Чикатово је имало 438 становника, од тога 223 мушких и 215 женских, са 50 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.