Порекло презимена, село Дошевац (Србица)

26. октобар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Дошевац, општина Србица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, тип села и воде.

Село Дошевац налази се на брежуљкастом земљишту, а припада џематском типу села. До села се налазило старовремско гробље, које су у новије време сељаци прекопали и земљиште претворили y зиратно. Поред села постоје два махалска савремена гробља.

Село има колективну сеоску утрину, као и колективна сеоска појила за домаћу стоку. Скоро свака сеоска кућа има у дворишту бунар, чија се вода употребљава за пиће и друге кућевне потребе.

Историјат  и приходи у прошлости.

У катастарском попису области Бранковића из 1455. године, наводи се овде Добриновци, са 20 кућа, од којих 18 српских, а 2 јерменске етничке припадности. Сматра се да је то данашње село Дошевце y Дреници. У наведеном катастарском попису, наводе се следеће земљорадничке делатности. Наиме, принос од пшенице износио је 320 лукана, а феудални доходак 40 лукана. Приход од винограда износио је 300 чаброва, а ушур је био 30 чаброва. На крају, принос од једног сезонског млина износио је 120 акчи, а феудални доходак 15 акчи.

Године 1914. Дошевац је имао 136 становника.

Према статистичким подацима из 1921. године, Дошевац је имао 95 становника, са 10 кућа.

Порекло становништва.

За време проучавања насеља и порекла становништва у 1935. години, Дошевац је имао следећу етничку структуру:

А р 6 а н а c и:

-Зонић, фис Краснић, 8 кућа. Старином су Срби, који су из православља прешли у ислам, а затим се временом поарбанасили. Половином XIX века, овај род се доселио из дреничког села Пољанца, којом приликом су дошле 4 куће. Купили су земљу од Махмудбеговића из Пећи, чији је феудални посед било ово село.

-Калец, фис Бериш, 1 кућа. Пореклом су из села Пољанца, одакле су се доселили 1918. године као чифчије. И у години 1935, овај је род обделавао чифлачку земљу, дајући сопственику ремље ¼ од усева.

Према изнетоме, у 1935. години у Дошевцу су обитавали Арбанаси: 2 рода, са 9 кућа.

Према попису становништва из 1948. године, село Дошевац је имао 124 становника, од тога 72 мушких и 52 женских, са 16 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.