Порекло презимена, село Дивљака (Липљан)

14. октобра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Дивљака (по књизи Дивљак), општина Липљан – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

Положај и тип села.

Дивљак се налази на косама и заравни брдовитог земљишта, а припада џематском брдовитом типу дреничких села. Дели се на два дела: Горњи и Доњи Дивљак. У старини, село се налазило у Горњем Дивљаку. Временом, намножавањем становништва и деобом сродничких задруга, издељени родови су основали посебну махалу Доњи Дивљак.

Историјат села.

У феудално доба, за владе турске феудане државе, Дивљак је припадао котилу Биљигбашића из села Нековца у Дреници, а овде су се налазиле сточарске пој ате, како за зимску, тако и за летњу сточарску испашу. Потом, ово појиште прелази у посед извесних Албанаца из села Бањице.

Воде.

Сеоско становништво употребљава воду за пиће са сеоских чесама, a y селу има и неколико бунара. Родовска гумна се налазе у окућницама, а исто тако и баште.

Старине у селу.

У Дивљаку постоје трагови старинске сеоске цркве, од које су се очували камени темељи. Поред црквених зидина налазе се и трагови савременог гробља. Савремено сеоско гробље се налази до села Дивљака.

Остали подаци о селу.

У катастарском попису области Бранковића из 1455. године наводи се село Дивјак, са 28 кућа. То је данашње село Дивљак у Дреници.

Према попису становништва из 1941. године, Дивљак се наводи као заселак и имао је 37 становника.

Према статистичким подацима из 1921. године Дивљак је такође био заселак, а имао је 48 становника, са 7 домаћинства.

Порекло становништва.

Према проучавањима насеља и порекла становништва из 1935. године у Дивљаку су обитовали следећи родови:

А р 6 а н а с и:

-Ватај, фис Зогај, 7 кућа. Овај род води порекло из Арбаније, из Љуги Шаћит, одакле су досељени у Дреницу пре 170 година, којом приликом је у Дивљак дошла једна кућа. Од овога рода у исто време је дошла још  једна кућа и настанила се у село Коморане – Дреница, под именом Шкорошик. Поред тога од овога рода две куће су се населиле истовремено у Ново Село – Подрима. Исто тако и  једна кућа се од овога рода из Новог Села одселила у Селогражде – Призрен. Према изнетоме, Подрима је била са својим Новим Селом, предео за етапна миграциона кретања Арбанаса који су у старини пристизали у масама и појединачно y Метохију, а потом и остале древне српске земље.

-Рудај, фис Гаш, 1 кућа. Овај се род доселио у Дивљак 1915. године из Лапушника, а порекло воде из Малесије у Арбанији.

-Метовић, фис Зогај, 1 кућа. Овај род се доселио у Дивљак 1905. година из села Ладровце – Подрима.

Према изнетоме, у 1935. години у Дивљаку је било свега 3 арбанашка рода, са 9 кућа.

Према попису становништва из 1948. година. Дивљак је имао 90 становника, од тога мушких 43, и женских 47, са 11 домаћинстава.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.