Poreklo prezimena, selo Dimce (Kačanik)

21. septembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dimce, opština Kačanik – Kosovski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kačanička Klisura“, (podaci prikupljeni 1940. i 1948. godine). Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je malo i leži sa leve strane Lepenca na uskoj terasi visokoj oko 500 m.

Vode.

Stanovništvo dobija vodu iz jedne rečice, iz izvora Kroni Katundat (Seoski Izvor) i jedne česme. Od pre nekoliko godina u selu je iskopan jedan bunar.

Zemlje i šume.

Seoske su njive na mestima: Ograda, Fuš (Polje) i Ara Dimcas. Na mestu zvanom Laki, pored livada, ima i nešto šume. Šume je ranije bilo i na mestu Đur (Kamen).

Tip sela.

Dimce je zbijenog tipa. Deli se na dva kraja: Maala Beriš i Maala Tsač. Ime je dato mahalama po fisnoj pripadnosti stanovnika. Selo ima 11 domova.

Prošlost i starine.

Pre nekoliko godina seljaci su na prostoru ispod naselja otkopali dve kamene ploče sa natpisima. Ploče je kasnije preneo neki ispitivač, ali se ne zna ko i kuda. (Svakako su prenete u muzej u Skoplje).

Današnji doseljeni muslimanski stanovnici ne znaju da li su njihovi preci prilikom doseljavanja zatekli selo ili ne. Po sadašnjem stanovništvu Dimce je staro oko 180 godina. Po pričanju Dimce i susedno selo Drobnjak iste su starosti i, po vremenu od kada se u njih doselilo današnje stanovništvo, ona se smatraju starijim od okolnih naselja.

Poreklo stanovništva.

Sada u Dimcu živi doseljeno mslimansko stanovništvo arbanaškog govora. Rodovi su:

-Soma (4 k), od fisa Tsač. Ovo je najstariji seoski rod. Doselili se iz Severne Arbanije kao katolici. U selo su došli preci iz šestog pojasa kao „tri brata“. Po doseljenju oni su prešli na islam. Dvojica se od braće docnije iselili u susedno selo Drobnjak, od kojih se tamo namnožilo današnje stanovništvo.

-Šet (4 k), od fisa Tsač. Došli su iza roda Soma. Poreklo kao i kod njih.

-Toč (2 k) i:

-M’ c (1 k), poreklom iz Malesije, od fisa Beriš. Ovde se, kažu, doselili kao katolici pa po doseljenju prešli u muslimansku veru. Po vremenu doseljenja ovi su najmlađi seoski rodovi, te ih stoga ostali stanovnici zovu imenom Muadžnr. U Dimcu su od sredine 19 veka.

Za poslednjih 10 godina iselile se: jedna porodica od M’c u Skoplje, dve od Šet i jedna od Soma u Tursku.

Privredne prilike.

Godine 1947. Dimce je imalo: 24 ha pod njivama, 2 ha pod livadama, 5 ha pod pašnjacima i 8 ha pod šumom. Svi su ovi prostori neposredno oko sela. Njive su po vrstama useva bile ovako raspoređene: pod kukuruzom oko 10, pod ječmom 4, pod pšenicom 4, pod ražom 2 i pod ovsom 2 ha.

Godine 1948. od stoke selo je imalo: goveda 41, ovaca 21, i koza 193.

Nekoliko muškaraca iz Dimca preko godine stalno rade u susednoj fabrici cementa u Đeneral Jankoviću.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kačanička Klisura“, (podaci prikupljeni 1940. i 1948. godine). Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.