Порекло презимена, село Шиповицe (Бијело Поље)

25. августа 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Шиповице, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Мало насеље у пространој ували измећу шумовите косе Размиловца, Космаче и Врха, који га деле од суседни насеља.

Воде.

Увала је изжљебљена плитким вртачама и сувим долинама. Две такве долине којима повремено тече вода, воде према Саставцима. У врху долина избијају извори. Најјачи извор је добра вода (Добрача), са које пије готово цело село. Око корита испод чесме стичу се стада стоке. Код ове воде је и одмаралиште путника на главном путу из Полимља за Нови Пазар.

Земље и шуме.

Природни услови су повољни за сточарство и планинску земљорадњу. Најважнији потеси под ливадама и њивама су: Поље, Ћале, Годени лаз, Главице, Врбовача, Баре. Утрине су свуда око села (Дреновача, Космача, Хано буче, Клече, Размиловац, Бачевци).

Старине у селу.

Шиповице су од давнина биле насељене. Остаци старијих насеља су кућишта и црквине са гробљем. На месту „Црквина“, испод куће Шућа Сијарића, виде се трагови старог српског гробља. Најстарији гробови су покривени плочама, а млађи обележени каменом чело главе. Јасно се виде и темељи гробљанске капеле. Дакле, гробови су из разних временских периода, што указује на промене становништва.

Порекло становништва.

Данашњи становници Шиповаца су:

-Сијарићи (13 к.), чији су преци дошли из суседног села Годијева после исељавања ранијег становништва. Шиповице су им у почетку биле планина, па су се ту касније и стално настанили. Неки и сада имају земљу и у Годијеву и Шиповицама.

-Кајевићи (1 к.), пореклом су из Колашина, а овамо су дошли на мираз.

Шиповице су пример како једно насеље под извесним условима постаје од сталног привремено и обрнуто.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.