Poreklo prezimena, selo Šipovice (Bijelo Polje)

25. avgust 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Šipovice, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Malo naselje u prostranoj uvali izmeću šumovite kose Razmilovca, Kosmače i Vrha, koji ga dele od susedni naselja.

Vode.

Uvala je izžljebljena plitkim vrtačama i suvim dolinama. Dve takve doline kojima povremeno teče voda, vode prema Sastavcima. U vrhu dolina izbijaju izvori. Najjači izvor je dobra voda (Dobrača), sa koje pije gotovo celo selo. Oko korita ispod česme stiču se stada stoke. Kod ove vode je i odmaralište putnika na glavnom putu iz Polimlja za Novi Pazar.

Zemlje i šume.

Prirodni uslovi su povoljni za stočarstvo i planinsku zemljoradnju. Najvažniji potesi pod livadama i njivama su: Polje, Ćale, Godeni laz, Glavice, Vrbovača, Bare. Utrine su svuda oko sela (Drenovača, Kosmača, Hano buče, Kleče, Razmilovac, Bačevci).

Starine u selu.

Šipovice su od davnina bile naseljene. Ostaci starijih naselja su kućišta i crkvine sa grobljem. Na mestu „Crkvina“, ispod kuće Šuća Sijarića, vide se tragovi starog srpskog groblja. Najstariji grobovi su pokriveni pločama, a mlađi obeleženi kamenom čelo glave. Jasno se vide i temelji grobljanske kapele. Dakle, grobovi su iz raznih vremenskih perioda, što ukazuje na promene stanovništva.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici Šipovaca su:

-Sijarići (13 k.), čiji su preci došli iz susednog sela Godijeva posle iseljavanja ranijeg stanovništva. Šipovice su im u početku bile planina, pa su se tu kasnije i stalno nastanili. Neki i sada imaju zemlju i u Godijevu i Šipovicama.

-Kajevići (1 k.), poreklom su iz Kolašina, a ovamo su došli na miraz.

Šipovice su primer kako jedno naselje pod izvesnim uslovima postaje od stalnog privremeno i obrnuto.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.