Poreklo prezimena, selo Šolja (Bijelo Polje)

6. jul 2019.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Šolja, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Seoce u maloj dolini opkoljeno sa tri strane brdima. Naselje je na zaravni u podnožju strana.

Zemlje, šume i vode.

Glavni seoski potesi pod njivama i livadama jesu: Lukovac, Lokva, Studence, Grletin do, Unevine, Tušine bare, Rosulje. Šume su: Vrsnik i Gradina, a vode: Gornja česma, Lukovska česma i Ravan. Stočno pojilo je Grletin do.

Starine u selu.

Šolja je staro naselje. To svedoči „Latinsko groblje” u Lokvi i ostaci crkve (kapele) kraj njega. I groblje i crkvina, koji su urasli u trnje, ostatak su ranijeg srpskog stanovišta. Gradina, brdo iznad sela gde se vide tragovi male kamene kule, bila je nekada stražara na putu.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva su doseljenici.

-Šipkari (3 k.), najranije su došli u ovo selo.

-Gusinjci (4 k.), predak došao iz okoline Gusinja pre 130 godina u vreme kada je ovim krajem upravljao njihov rođak Hasan Hot.

-Haskovići (4 k.), doseljeni su iz okoline Mojkovca.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. hasko haskovic

    Pozdrav interesu jeme tacno izvorno porijeklo Prezimena Haskovic,odakle poticu i gdje su se raselili,moj cukun deda je iz sela Batovo(opstina Gorazde) imao je 4 brata jedan od njih se naselio u selo Kaostice opstina Visegrad.