Poreklo prezimena, selo Mirojevići (Bijelo Polje)

6. jul 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mirojevići (po knjizi Mirojeviće), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo na obodu aluvijalne ravni Bistrice i stranama doline Mirojevićskog potoka. I polje i njegov obod su vrlo povoljni za zemljoradnju i voćarstvo. Polje je dobilo osobit značaj otkako je posle 1948. godine sproveden kanal za navodnjavanje. Seljaci su i ranije pokušavali da izvedu vodu ali ih je u tome sprečavao beg Hasanbegović da bi imao što više jeftine radne snage. Ranije su za poljoprivredu imale veći značaj padine po obodu nego Polje. To se vidi i iz ovoga, što su Grbovići prodali Polje Pilicama za jednu malu pušku.

Zemlje i šume.

U hataru sela su izrazita dva kraja Poljija (Polje), pod njivama, i padine, pod voćem. Nazivi potesa u ova dva kraja su: Dijela, Katunište, Košariše, Lova, Rutke, Okutnjice, Gaj, Rasovače, Peševa njiva, Zabarja, Zalučica, Lug, Kamenija, Brodac, Dedino selište, Slavovica. Šume i utrine su: Ravni i Drača.

Vode.

Pojila su Bistrica i Mirojevićki potok, a vode za piće Česme i Drenjače u potoku. Inače se lako dolazi i do bunarske vode.

Istorijat, starine i ime selu.

Mirojeviće je staro naselje. Nosi naziv po rodu istog imena. Od toga ranijeg stanovništva, a možda i današnjeg dok nije prešlo u islam, ostali su tragovi: Spasovica (gde su nošena „krsta” o Spasovdanu). Crkvina u Rasovači, gde se do skoro okupljao narod. I groblje u Dublju, čiji su grobovi pokriveni velikim pločama, pripadalo je ranijem srpskom stanovništvu. Tu se sada sahranjuju i skornji doseljenici.

Poreklo stanovništva.

Stanovnici su:

-Pilice (37 k.), koji pripadaju starom sloju stanovšpšva ovog kraja. Kažu da im je predak bio sejmen. Mnogi su se iselili u Tursku, Novi Pazar, Peć i Makedoniju (Lažane kod Prilepa).

-Ćoce (4 k.), koji se takoće prezivaju Pilice, potiču od sluge kome je jedan Pilica dao ćerku. Dugo su živeli u Kraju Katunište, gde su, po kazivanju, bile kovačke radnje.

-Banovići (2 k., sl. Agatonije), doseljeni su iz Đalovića u Koritima.

-Dizdarevići (1 k.), došli su iz obližnjeg sela Oluja.

-Mušovići (1 k.), poreklom su iz Kolašina.

-Grbovići (2 k.). rođaci su sa Grbovićima u Pobretiću.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.