Порекло презимена, село Миројевићи (Бијело Поље)

6. јул 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Миројевићи (по књизи Миројевиће), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село на ободу алувијалне равни Бистрице и странама долине Миројевићског потока. И поље и његов обод су врло повољни за земљорадњу и воћарство. Поље је добило особит значај откако је после 1948. године спроведен канал за наводњавање. Сељаци су и раније покушавали да изведу воду али их је у томе спречавао бег Хасанбеговић да би имао што више јефтине радне снаге. Раније су за пољопривреду имале већи значај падине по ободу него Поље. То се види и из овога, што су Грбовићи продали Поље Пилицама за једну малу пушку.

Земље и шуме.

У хатару села су изразита два краја Пољија (Поље), под њивама, и падине, под воћем. Називи потеса у ова два краја су: Дијела, Катуниште, Кошарише, Лова, Рутке, Окутњице, Гај, Расоваче, Пешева њива, Забарја, Залучица, Луг, Каменија, Бродац, Дедино селиште, Славовица. Шуме и утрине су: Равни и Драча.

Воде.

Појила су Бистрица и Миројевићки поток, а воде за пиће Чесме и Дрењаче у потоку. Иначе се лако долази и до бунарске воде.

Историјат, старине и име селу.

Миројевиће је старо насеље. Носи назив по роду истог имена. Од тога ранијег становништва, а можда и данашњег док није прешло у ислам, остали су трагови: Спасовица (где су ношена „крста” о Спасовдану). Црквина у Расовачи, где се до скоро окупљао народ. И гробље у Дубљу, чији су гробови покривени великим плочама, припадало је ранијем српском становништву. Ту се сада сахрањују и скорнји досељеници.

Порекло становништва.

Становници су:

-Пилице (37 к.), који припадају старом слоју становшпшва овог краја. Кажу да им је предак био сејмен. Многи су се иселили у Турску, Нови Пазар, Пећ и Македонију (Лажане код Прилепа).

-Ћoce (4 к.), који сe такоће презивају Пилице, потичу од слуге коме је један Пилица дао ћерку. Дуго су живели у Крају Катуниште, где су, по казивању, биле ковачке радње.

-Бановићи (2 к., сл. Агатоније), досељени су из Ђаловића у Коритима.

-Диздаревићи (1 к.), дошли су из оближњег села Олуја.

-Мушовићи (1 к.), пореклом су из Колашина.

-Грбовићи (2 к.). рођаци су са Грбовићима у Побретићу.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.