Порекло презимена, село Припчићи (Бијело Поље)

16. јуна 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Припчићи (по књизи Припчиће), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.                   

Положај села.

Село, чији назив сигурно потиче од личног и породичног имена Прибац–Припчићи, смештено је на терасама Лима у подножју брда Оброва. Врло је погодно за живот. Земљиште је на терасама повољно за земљорадњу и воћарство. Осимнтога, има испуст према шуми у Оброву и приступ Лиму.

Земље, шуме и воде.

Главнији сеоски потеси под ливадама и њивама носе називе: Жабљак, Улица, Закут, Пољице, Побрњица, Захумача, Долац, Братовина, Осоје, Кочевина, Летине, Везац, Бреза и Алуте. Алуге су заселак на странама Оброва. Шума ic Белковача изнад села. У њој има и по која њива (Марин до и Гумничине). Најпознатији су извори: Марковача и Стублнна у Братовинама.

Старине у селу.

Осим поменутих топографских назива, остатак ранијег српског становништва је Црквина у Пољима близу потока. На томе месту је мермерна плоча — сигурно часна трпеза.

Због повољног положаја Хајдар—паша је овде прво подигао кулу у месту Улици, одакле је згодан поглед на Лим и околину. Остаци те четвороспратне камене куле, која се завршавала дрвеним чардаком, виде се и сада, у облику громаде испод које се назиру темељи.

Порекло становништва.

Дo 1912. године су у Припчићима живели Хајдарпашићи и 5—6 кућа њихових чифчија (Међедовићи, Рудићи). Хајдарпашићи су се иселили и њихову земљу су населили досељеници из околине Иванграда (Берана) и других крајева. Највише досељеника има из Горњих Села и бихорских насеља на левој страни Лима.

Из Горњих села су:

-Обрадовићи (3 к.),

-Шћекићи (3 к.),

-Пешићи (4 к.),

-Мердовићи (3 к.),

-Божовићи (1 к.),

-Поповићи (3 к.) и:

-Нишавићи (1 к.) су сви из Заостра.

Из околине Иванграда су такође:

-Мартиновићи – Ћорци (2 к.) из Даспића,

-Лаиновићи (2 к.) из Виишке,

-Бисмиљаци (1 к.) из Заостра,

-Стојановића (1 к.) из Полице.

-Петрићи (З к.) су дошли из Руришта,

-Фемијићи (1 к.) из Фемијића Крша.

-Вујошевићи (3 к.) из Куча,

-Грујићи (1 к.) из Липова код Колашша,

-Булатовићи (3 к.) из Колашина.

Из суседног Затона су досељени:

-Злајићи (3 к.) и:

– Ковачевићи (1 к.).

Од ранијег становништва су остали:

-Хајдарпашићи (2 к.),

-Каралићи (2 к.),

-Међедовићи (4 к.) и:

-Рудићи (1 к.),

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.