Порекло презимена, село Журена (Бијело Поље)

9. јун 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Журена (по књизи Журене), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Село на падинама косе Галечара која се спушта према. Лиму. Групе кућа су на малим заравнима, које имају посебне називе: Орнице, Ледењача, Велика и Старчева ливада, Бачевиште, Стрмоглавица, Корито, Барица.

Воде.

Воде у селу су доста плитке, те слабији извори пресуше крајем лета. Горњи део насеља тада доноси воду из Коритишта, а доњи са извора на левој страни Лима. За појила и друге веће потребе  користи се Лим.

Старине у селу.

Остатак старијег насеља је гробље у Кориту, које je зарасло у трње. Ту су се сахрањивали Дангубићи и Кораћи док су живели у Журенима. Простор око гробља где је вода са коритом, муслимани су сматрали као вакуф. По свој прилици ту је била и кућа, јер се једно место зове Чардачиште.

Порекло становништва.

Пре 1927. године сгановници овога села су били:

-Џоговићи (13 к.), чији је предак досељен из Kучa. Најпре су се населили у Потоке, затим је променио земљу са Кајабеговићима и прешао у Журене.

-Алајбеговићи (1 к.). дошли су из суседног села Лахола. Алајбеговићи су, кажу, били старешине над спахијама. Алајбег je отишао у Цариград да потврђује берат, па када се вратио, све му је било разграбљено. Отада је остала изрека: „Разнели све као Алајбегову сламу”.

У новије време етнички састав овог насеља се изменио. Џоговићи су, сем једне куће, продали сву земљу и иселили се у Метохију. Населили су се поглавито у Витомирици, где су раније живели Црногорци. Имања исељених Џоговића покуповали су исељени Срби из села са леве стране Лима:

-Бубање (5 к.), из Бубања,

-Дробњаци (1 к.), из Штитара,

-Обрадовића (1 к.), из Горњих Села,

-Вељовићи (2 к.), из Суводола (Пештер).

Од старијег становништва остали су само:

-Перишићи (1 к., сл. Аранђеловдан), који су и раније овде живели као чифчије.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.