Poreklo prezimena, selo Žurena (Bijelo Polje)

9. jun 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva selo Žurena (po knjizi Žurene), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo na padinama kose Galečara koja se spušta prema. Limu. Grupe kuća su na malim zaravnima, koje imaju posebne nazive: Ornice, Ledenjača, Velika i Starčeva livada, Bačevište, Strmoglavica, Korito, Barica.

Vode.

Vode u selu su dosta plitke, te slabiji izvori presuše krajem leta. Gornji deo naselja tada donosi vodu iz Koritišta, a donji sa izvora na levoj strani Lima. Za pojila i druge veće potrebe  koristi se Lim.

Starine u selu.

Ostatak starijeg naselja je groblje u Koritu, koje je zaraslo u trnje. Tu su se sahranjivali Dangubići i Koraći dok su živeli u Žurenima. Prostor oko groblja gde je voda sa koritom, muslimani su smatrali kao vakuf. Po svoj prilici tu je bila i kuća, jer se jedno mesto zove Čardačište.

Poreklo stanovništva.

Pre 1927. godine sganovnici ovoga sela su bili:

-Džogovići (13 k.), čiji je predak doseljen iz Kuča. Najpre su se naselili u Potoke, zatim je promenio zemlju sa Kajabegovićima i prešao u Žurene.

-Alajbegovići (1 k.). došli su iz susednog sela Lahola. Alajbegovići su, kažu, bili starešine nad spahijama. Alajbeg je otišao u Carigrad da potvrđuje berat, pa kada se vratio, sve mu je bilo razgrabljeno. Otada je ostala izreka: „Razneli sve kao Alajbegovu slamu”.

U novije vreme etnički sastav ovog naselja se izmenio. Džogovići su, sem jedne kuće, prodali svu zemlju i iselili se u Metohiju. Naselili su se poglavito u Vitomirici, gde su ranije živeli Crnogorci. Imanja iseljenih Džogovića pokupovali su iseljeni Srbi iz sela sa leve strane Lima:

-Bubanje (5 k.), iz Bubanja,

-Drobnjaci (1 k.), iz Štitara,

-Obradovića (1 k.), iz Gornjih Sela,

-Veljovići (2 k.), iz Suvodola (Pešter).

Od starijeg stanovništva ostali su samo:

-Perišići (1 k., sl. Aranđelovdan), koji su i ranije ovde živeli kao čifčije.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.