Порекло презимена, село Потоци (Бијело Поље)

9. јуна 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Потоци, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Насеље у долини потока који утиче у Лим. Долина потока је уоквирена шумовитим косама. Стране доста благо падају према кориту потока. Врло су плодне и изворима богате. На њима су ливаде, њиве и воћњаци.

Тип села, земље и шуме.

Куће су поглавито на заравницама у горњем делу сгране. Потоци се деле на Горње и Доње потоке, а ови на крајеве, који носе називе: Грубеља, Љесковице, Барош, Ограде, Мерешћана, Порожница, Селишта, Солила, Лучица, Спасојевица. . Изнад села су шуме: Брдо и Милијиио прло.

Воде и старине у селу.

Осим потока, који покреће и воденице, воде су: Поток, Чесмица, Солила.

Због плодности, Потоци су били стално насељени. Остаци старијег становишта су старо гробље на Вратницама и измећу путева. У једном делу старог гробља се и данас сахрањују. На једној плочи постоји стари запис. По казивању старинаца ово је гроб једног од предака данашњих Миладиновића. У Марешћани постоје остаци још једног старог српског гробља које народ назива „сватовско гробље“. У селишту, где се виде стара кућишта, живео је неки Лазар „који је изумро”.

Порекло становништва.

Данашњи становници Потока су:

-Миладиновићи (12 к., сл. Св. Игњат), раније су славили Св. Николу. Њихов предак се доселио из Куча пре 200 година. Најпре је живео у Расову код Беговића, а затим у Подврху. Тамо му je један Каришик чија је кућа била православна, а пола муслимнска, убио дете. Због тога се Филимон преседио на имање Кајабеговића у Потоцима. Под заштитом моћних бегова, којима су давали само 1/3 од жита и 6 ока масла на село, живели су доста мирно. Али су и они као и друге чифчије морали недељом да раде богатијим муслиманима.

У Потоцима живе јо две куће новијих досељеника:

-Дробњаци из Штитара, и:

-Бубање из Бубања на левој страни Лима.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.