Poreklo prezimena, selo Radulići (Bijelo Polje)

1. jun 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva selo Radulići (po knjizi Raduliće), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Naselje u lepoj i pitomoj dolini reke Crnče, izmeću šumovitih kosa Oraha i Breze, koje ga odvajaju od susednih seda Jagoča i Godijeva. U sastav Radulića ulazi i zaseok Stojanovići. Oba ova mesta su dobila današnja imena po rodovima koji su tu ranije živeli. Ali bez svake sumnje, ova naselja su u srednjem veku bila u sastavu Crnče.

Tip sela.

U Radulićima se izdvajaju krajevi: ravan („Polje“) pored reke i blage padine u podnožju kosa. Vrlo su povoljne za zemljoradnju i stočarstvo.

Zemlje i šume.

Glavni seoski potesi su: Polje, Čajiri, Garište, Fetovače, Orah, Jelaš, Bare, Studena voda, Kovačevine, Vinograd. Crešnjice, Jabuke. Šume i utrine su u gornjim delovima kosa, nose imena: Stup, Rožnjake, Grka i Crlijenke.

Vode.

Osim reke, koja služi za pojilo, u selu ima i izvorske vode. Glavni izvori su: Bajovska voda, Studena voda i Magaruša.

Starine u selu i istorijat.

Ostaci ranijih naselja su groblja: Đurđevica, gde se i sada sahranjuju Radovići i groblje na Krstacu.

Na prevoju između brda Vedikog brijega i Oraha iznad Radulića, jedno mesto nosi naziv Varda. Što znači da je tu nekad stajala straža na raskrsnici puteva.

Y Radulićima je bio sedište feudalne porodice Hajdarpašića. Ovu najlepšu bihorsku dolinu izabrao je Hajdar–paša da u njoj podigne svoj dvor (saraj), hamam, džamiju i turbe. Od saraja se vide ostaci, dok je džamija, kao šgo je rečeno, u ruševinama. Raduliće je bilo do skoro središte džemata za sva naselja u slivu Crnče. Svi Hajdarpašići su se odavde iselili posde 1912. godine.

Poreklo stanovništva.

U Radudićima se održalo i staro srpsko stanovništvo:

-Bajovići (7 k., sl. Sv. Luka), najstariji su rod. Kada je Hajdar-paša pokoravao Bihor, sve se stanovništvo iz ovih sela bilo razbeglo, sem Baja – pretka današnjih Bajovića. Predanje kaže da je i njega paša zatvorio, ali se ovaj otkupio time što je vojsci dao „stranu soli“ koju je bio zakopao u pećini. Bajo je za tu uslugu dobio Jagnjilo (zemljište oko kuće). Paša je poklon propratio rečima: „Proklet bio ko vam ikad učini zulum”. Docnije su neki muslimani postepeno sužavali ovaj posed, ali su ipak do kraja turske vladavine Bajovići ostali na svojoj zemlji. Nisu se množili, a do skora su pokazivali znake degenerisanja.

U Radulićima su živeli:

-Uroševići, koji su izumrli.

Umesto iseljenih ili izumrlih porodica begovi su naseljavali čifčije.

Najpre su se naselili:

-Radovići (20 k., Sl. Aranđelovdan), čiji je predak došao iz Morače pre šest pojaseva.

-Braunovići (4 k., Sl. Aranđelovdan), su doseljeni takođe iz Morače.

-Piperi (3 k., Sv. Aranđeo), su doseljeni iz Korita, a tamo iz okoline Ivangrada.

-Bubanje (l k.), iz Bubanja.

Stojanovići, zaseok sela Radulića, je na stranama brda Grka, koje padaju prema reci Crnči i njenoj pritoci Deripotoku. Deripotok bujičast, u doba plahih kiša naglo nadođe i nasipa ravan pored reke. U njegovom koritu izbija nekoliko jakih mlazeva mineralno – gvožćevite vode.

Padine za koje su vezana naselja povoljne su za zemljoradnju i stočarstvo. Glavni potesi u zaseoku nose naziv: Stup, Trešnjevice, Crnokos, Torina, Rit, Sečina (livade). Važniji izvori su: Kapavac i Kisela voda u Kolovratu.

Naziv Stojanovića potiče od nekog ranijeg roda, koji se iselio. Jedno vreme su ovde živeli i Gurešići, jer staro groblje nosi naziv „Gurešića groblje”.

Današnji stanovnici su:

-Drobnjaci (8 k. sl. Đurđevdan), čiji je predak Jovan doseljen iz Drobnjaka pre 170 godina. Broje od doseljenja 6 pojaseva (Jovan, Simo, Vukadin, Janićije, Milentije).

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.