Порекло презимена, село Заград (Беране)

26. мај 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Заград, општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село у додини Заградске ријеке коју сачињавају многобројни потоци чији су извори у подножју огранака Бјеласице и Вучјег брда (Дубоки Поток, Врелски и поток који долази испод Тефериџа). Ови и други мањи потоци рашчланили су долину у долинице, заравни и побрђа.

Тип села.

Због овакве разуђености Заград је састављен из засеока. Дели се на Доњи и Горњи Заград а ови на крајеве: Потоке, Врела, Дебело брдо, Косовац, Вунов лом, Брдо Заградско.

Земље и шуме.

Називи појединих сеоских потеса су: Петковаче, Њиве, Јошанице, Лучице, Товарница, Радин до, Купиновац, Подумача, Заучка Гора, Кофиљача. Сеоска планина је Бјеласнца (Потрково), Јабланов до, Плевац, Алиловача.

Воде.

Извори избијају готово свуда. Испод њих потичу потоци који покрећу 6 воденица.

Старине, име и остали подаци о селу.

Као што се види Заград је повољан за земљорадњу и за сточарство. Због тога су се у њему непрекидно одржавада насеља.

Заград се помиње и у повељама средњовековних вдадара. Многи трагови подсећају на далеку прошлост.

Сам назив Заград носи име по неком граду који је био на Градини. Траг једне грађевине испод Градине која је зидана од нигде као и гробље на Брду заградском, указују на даљу старост насеља.

У Расту и у Вуновом Лому на Јслиној ливади постоје „латииска гробља”. Ова два гробља су свакако остаци средњовековног српског становниипва са којима данашњи досељеници нису имади везе.

Постанак села и порекло становништва.

Заград је посде сеоба старијег становништва једно време био зарастао у шуму. Преци данашњег становништва су га поново искрчили.

Преци данашњег становништва су овде досељаваин до почетка XVlll века.

-Шћекићи (20 к., сл. Петковдан), род су Шћекићима у Горњим селима, а тамо су досељени из Пипера.

-Божовићи (7 к., сл. Никољдан), прешли су из Главаца у Горња села, а тамо су досељени из Куча пре 9 појасева. Из Куча се преселио поп, због крви. Род су им Анђићи у Калудри код Иванграда. Од њих су Весковићи у Костићима.

-Јанковићи (8 к., сл. Никољдан), досељени су пре 130 година из Братоножића. Њихов предак Петар узео жену живог човека из Пипера и побегао.

-Вујошевићи (4 к., сл. Никољдан) због тога што је узео жену рођака Вујошевића (!?).

-Томовићи (4 к., сл. Аранђеловдан) су прогоњени пре 60 година из Лијеве Ријеке.

-Кораћи (10 к., сл. Никољдан) преселили су се из Горњих села (Гловаца), а тамо су дошли из Братоножића (Кораћ-до).

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.