Порекло презимена, село Црниш (Бијело Поље)

26. мај 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Црниш, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село на заравни и благим странама у подножју Црнишког брда и Мушнице. Од Трубине га одваја Петка, а са горњим Бихором га везује превој Гњилица.

Воде.

Испод села тече мали Црнишки поток. Осим потока у Добри, који служи за сточно појило, у селу има доста извора од којих су најважнији: Кучевица и Глоговица у Батиловића и Студенац у Булатовића махали.

Земље и шуме.

Називи за поједине крајеве су: Селиште, Гњилица, Буначевине, Мачкове заделе, Баранице, Равно, Седећи крш, Свињалице, Сеоце, Батуне (њиве и ливаде). Испаше и утрине око села су: Калудар, Травањ–до, Добра (Добри до) и Мушница.

Старине у селу.

Најважнији остаци старијег становишта су: црквина у Црешњици и гробље где се и данас православни сахрањују. Осим тога, у Травој њиви постоји још једно старо гробље са остацима капеле у њему. Иначе се свуда у атару села виде трагови старих насеља. Код Вишњића кућа једно место носи назив Радов до, а друго Јанин поток. Један врх носи назив „Градина“, али на њему нема трагова какве грађевине. Сви ови остаци су трагови ранијег српског становништва, што се најбоље види по континуитету у гробљу.

Порекло становништва.

Данашња братства у Црнншу су:

-Ећи (20 к.), које сматрају за најстарије. Али су и они досељеници. Кажу да су им рођаци  православни Ћоровићи у Штитарима.

-Биси или Ђиси – нечитко (l к.), не знају одакле су дошли.

-Батиловићи (15 к.), њихов предак је пре 230 година досељен из Крастенића (Малесија) у Пријепоље. Нешто касније се преселио у Трубину (Бихор) а одатле овде. Кажу да су скоро продали остатке земље у Пријепољу.

-Вишњићи (8 к.), кажу да су од Вишње, удовице, чији је муж дошао из Куча. Роћакају се са Дуровићима у Годуши. Међутим, прича се и такво мишљење како они потичу од калуђера из Лозне који је прешао ислам.

-Булатовићи (8 к., сл. Св. Лука), дошли су из Горњих Роваца (Сенокоса) пре 120 година. Побегли су због крви, јер су убили једног Пипера.

После 1912. године, доселило се неколико родова на земљу коју су купили од муслимана:

-Богавци (4 к., сл. Св. Луку) из Велиђа код Иванграда.

-Кучи (2 к., сл. Св. Никола) из Бабина.

-Магделенићи (2 к., Св. Стефан) из Богаја код Рожаја.

-Пешићи (1 к) из околине Берана.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.