Poreklo prezimena, selo Femića Krš (Bijelo Polje)

12. maj 2019.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Femića Krš (po knjizi Krš Femijića), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Nalazi ce na stranama koje se od Previjanskog brda spuštaju prema koritu Lima. Pored Lima js mada aluvijadia ravan i dve uske fluvigdacijalne terase, koje su ugdavnom pod livadama.

Zemlje i šume.

Srednji deo strana karakterišu male zaravni za koje su vezane njive i naselja, dok najviše delove pokriva šuma u čijem su podnožju stočarski stanovi. Glavni seoski krajevi i potesi su: Mrči do, Krstaš, Orah, Votnjak, Dolina, Pravina, Podkrš, Kora, Mostine, Zmijine joše, Razbojište, Bukovi (divade pored Lnma) i Anvade. Raščine su šume iznad sela.

Ime selu.

Krš Femijića dobio je sadašnji naziv po Kršu i bratstvu Femijića, čiji su se preci ovde naselili pre osam pojaseva. He zna se sigurno raniji naziv mada je selo bilo naseljeno i pre Femijića.

Poreklo stanovništva.

-Femijići (50 k., sl. Nikoljdan), poreklom su iz Bratonožića. Njihov predak ubio Kuča u Brskutu i otuda pobegao sa četiri sina. On je umro na putu u Tari, a žena Femija došda u Krš. Femijići su se brzo množili i širili. Naselili su se i u susednoj Brzavi (15 k.). Oni su bili vrdo borbeni. Vukadinu Femijiću knjaz Danilo je dao kapetanstvo. Junački je poginuo sa 12 drugova boreći se iz kuće koju su Turci opkolili i zapalili. Nasledio ga je njegov bratučed Panto, a onoga sin Milun, koji je takoće poginuo u četi pri napadu na Malić bega Radžepovića, velikog srpskog neprijatelja. Miluna je u kapetanstvu nasledio Sančo Femijić, a ovoga Milija koji se jedno vreme odmetnuo od Turaka. Poslednji glavar iz njihove kuće je Milutin (oficir).

-Šćekići (10 k.), došli su iz obližnjeg sela Štitara pre 100 godina.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. dado

    Scekici zive u ovom selu najmanje 300-400 godina unazad.