Порекло презимена, село Плава (Призрен) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Плава, Град Призрен – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Ми Порекло становништва села Плава, Град Призрен – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Ми Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Плава (Призрен)

Порекло презимена, село Плава (Призрен)

Порекло становништва села Плава, Град Призрен – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је постојало у Средњем веку, што се види из поменуте хрисовуље Цара Душана. Насеље је на заравни изнад Плавске Реке. Атар села се простире cа једне стране у раван око Лопушника, а са друге по побрђу испод Коритника. Што је интересантно, ово село нема своје планине.

Земље и шуме.

Називи крајева у сеоском атару су: Лиђинес (њиве), Салаташ (ливаде и њиве), „Кревеђица“, „Качара“ (ливаде и њиве), Килавец, Девојачка Ливада, Забел (шума изнад села), Лопушник Дубрава, Гунта и Штенза (утрине).

Воде.

Село Плава је богато водом. За појило стоке стужи Плавска  Река, на којој су и воденице овога насеља. На крају села је врло јак извор — чесма Крој Мал (Велика Чесма), са које пије цело село. Иначе, пола кућа у селу има бунаре у дворишту. На утринама су воде Дриавец и Крој Фезес (Фезова чесма), на којој пије стока.

Тип села и порекло становништва.

Плава има четири махале у којима живе четири засебна братства:

-Бојаџи, 21 к.;

-Тршњак, 8 к. и:

-Хулеј, 26 к. Немају фис нити знају порекло и Одакле су дошли. Знају само толико да су преци четвртог братства:

-Ђабалс, 12 к., досељени издалека и да су „џабе“ (бесплатно) добили земљу. Досељена су два брата: један је остао овде, а други отишао у Косовце, у махалу Каран.

ИЗВОР: Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top