Порекло презимена, село Плајник (Призрен)

7. април 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Плајник, Град Призрен – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

Положај села.

Плајник (Планиник) је у планини, као што му име казује. Лежи на присојној страни Плајничког Потока, који протиче средином сеоског атара.

Воде и старине у селу.

У средини села избија врло јак извор хладне воде који зову Крој Мацес (Мачкина Чесма). Ова вода, поток на коме су воденице и згодна веза са планином – све је то утицало да се овде заснује насеље. Оно је старијег датума, о чему сведоче темељи старе цркве на брежуљку, одмах више села у њиви Батијара Абаза. Народ ово мест зове „Киша“ (Црква).

Земље и шуме.

Атар села Плајнина допире до врхова Шар-Планине. У њему поједини крајеви носе ове називе: Ограђе (њиве испод, села), Брег (изнад села), Давиза (брдо), Орнице Славке (цео предео од пута до планине), „Киша“ (њиве и ливаде), Гуришта (њиве и ливаде), Лера (шума), Кодра.

У планини су крајеви: Црна Млада, Љома Ирикит (Јуручка Гувна) и Јуручко Гробље, где су некада долазили Јуруци; Рафчејес, Кроји Међас (Чесма Међа), Крој Нусес (Невесгина Чесма), „Опћина“, Пужар (Пожар), Гури Бледос (Пчелин Камен) и др.

Тип села и порекло становништва.

Плајник је груписане насеље. дели се у четири махале, које носе имена братстава:

-Домазет, 11 к., не знају своје порекло, али само име то открива. Њихов предак је дошао као домазет из другог српског села опет у српску кућу, јер реч домазет се не употребљава код Албанаца.

-Ченга, 18 к., дошли из Малесије.

-Ћосе, 8 к., предак досељен из Мата.

-Берише, 8 к., кажу да су дошли негде из скадарске области.

ИЗВОР: Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.