Poreklo prezimena, selo Plajnik (Prizren)

7. april 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Plajnik, Grad Prizren – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Položaj sela.

Plajnik (Planinik) je u planini, kao što mu ime kazuje. Leži na prisojnoj strani Plajničkog Potoka, koji protiče sredinom seoskog atara.

Vode i starine u selu.

U sredini sela izbija vrlo jak izvor hladne vode koji zovu Kroj Maces (Mačkina Česma). Ova voda, potok na kome su vodenice i zgodna veza sa planinom – sve je to uticalo da se ovde zasnuje naselje. Ono je starijeg datuma, o čemu svedoče temelji stare crkve na brežuljku, odmah više sela u njivi Batijara Abaza. Narod ovo mest zove „Kiša“ (Crkva).

Zemlje i šume.

Atar sela Plajnina dopire do vrhova Šar-Planine. U njemu pojedini krajevi nose ove nazive: Ograđe (njive ispod, sela), Breg (iznad sela), Daviza (brdo), Ornice Slavke (ceo predeo od puta do planine), „Kiša“ (njive i livade), Gurišta (njive i livade), Lera (šuma), Kodra.

U planini su krajevi: Crna Mlada, Ljoma Irikit (Juručka Guvna) i Juručko Groblje, gde su nekada dolazili Juruci; Rafčejes, Kroji Međas (Česma Međa), Kroj Nuses (Nevesgina Česma), „Općina“, Pužar (Požar), Guri Bledos (Pčelin Kamen) i dr.

Tip sela i poreklo stanovništva.

Plajnik je grupisane naselje. deli se u četiri mahale, koje nose imena bratstava:

-Domazet, 11 k., ne znaju svoje poreklo, ali samo ime to otkriva. Njihov predak je došao kao domazet iz drugog srpskog sela opet u srpsku kuću, jer reč domazet se ne upotrebljava kod Albanaca.

-Čenga, 18 k., došli iz Malesije.

-Ćose, 8 k., predak doseljen iz Mata.

-Beriše, 8 k., kažu da su došli negde iz skadarske oblasti.

IZVOR: Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.