Порекло презимена, село Косовце (Призрен)

7. априла 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Косовце, Град Призрен – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

Положај села.

Косовце (Косава) има врло повољан географски положај. Подигнуто је на излазу Плајничке Реке у Поље, одакле лако користи планину и околна брда за испашу а раван за земљорадњу.

Воде и старине у селу.

Осим тога, обилује речном и бунарском водом. Судећи по оваквом положају, овде је морало бити врло старо насеље. То сведоче остаци „Сејишта“ (Селишта) и темељи цркве у крају који зову „Киша“ (што на албанском језику значи црква).

Земље и шуме.

Многи други називи појединих крајева потичу из ранијих времена: Киша (ливаде), Острика, Брег, Мејдан (утрине и ливаде y Пољу), Троска (њиве), Џонче (њиве и ливаде), „Рудине“ (утрине и њиве), Колиђон (шуме), Кураће, Ћудила (њиве испод планине).

Село Косовце има своје планине у mapu, које зову: Лома, Урикит, Гропа Ђелепит, Гури Говедарит, „Опћина“, Гури Падарадам.

Тип села и порекло становништва.

Косовце се дели у четири махале:

-Колон, 18 к.,

-Тртин, 12 к.,

-Бесен, 10 к:, и:

-Каламбер, 11 к.

Махале су одвојене једна од друге. Тртин је на левој, а Колон на десној страни реке. Бесен је поред потока који утиче у реку; међутим махала Колон је удаљена“ око 300 м од главног дела села. Имена махала означавају родове, који не знају своје порекло. Не везују сe за фисове у Арбанији. Сасвим је вероватно да овде има старинаца Срба који су примили албански језик.

ИЗВОР: Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.