Порекло презимена, село Бљач (Призрен) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Бљач, Град Призрен – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Мил Порекло становништва села Бљач, Град Призрен – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Мил Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Бљач (Призрен)

Порекло презимена, село Бљач (Призрен)

Порекло становништва села Бљач, Град Призрен – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Ово село је слично по своме положају Заплужју; у долини је исте реке и дели се на три махале: Доња Махала, Горња Махала и Прифг Махала. Две су на десној страни потока у подножју сгране, а трећа у долинској равни.

Старине у селу.

Судећи по остацима, и ово насеље је старог порекла, али му је име сигурно доцније измењено. У њивама Ронза наилази се и данас на трагове старог гробља.

Земље и шуме.

Крајеви у сеоском атару су: Ронза (њиве), Фуш (поље) и на њему: Ливадив Ђан, Острик, Зинова, Молос. Куњес, Ћушизас, Линишта (ланишта) – сада ливаде; Ругас, Ботес Куће (Црвена Земља); Бозатица, Лути Вафт (Лескова Шума), Штатул (Крило), Ласкар (Лескар), Верешен (пашњаци, ливаде и њиве), Штава (пашњак више села). Сеоска планина је Веришта, удаљена од села 10 км.

Воде.

Воду пију из бунара, али постоји и једна чесма коју је подигао неки шех; он је ту у малој тећи и сахрањен. За њега се прича да је дошао из околине Скадра; био слуга у Заплужју, а касније постао најбогатији човек. Од њега су биле хоџе у овом селу.

Порекло становништва.

Родови у Бљачу су:

-Кокарај (Исуфај, Аџај и Кокарај), 25 к. и:

-Кочине, 11 к., кажу да су пореклом са границе између Ђаковице и Арбаније, а имају рођаке у Врбници близу Жура.

-Гегице, 10 к., су из околине Суве Реке.

-Прифт (Белај и Хусај), 16 к., и:

-Шуркај, 6 к., не знају порекло.

ИЗВОР: Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top