Poreklo prezimena, selo Bljač (Prizren)

31. mart 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bljač, Grad Prizren – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Ovo selo je slično po svome položaju Zaplužju; u dolini je iste reke i deli se na tri mahale: Donja Mahala, Gornja Mahala i Prifg Mahala. Dve su na desnoj strani potoka u podnožju sgrane, a treća u dolinskoj ravni.

Starine u selu.

Sudeći po ostacima, i ovo naselje je starog porekla, ali mu je ime sigurno docnije izmenjeno. U njivama Ronza nailazi se i danas na tragove starog groblja.

Zemlje i šume.

Krajevi u seoskom ataru su: Ronza (njive), Fuš (polje) i na njemu: Livadiv Đan, Ostrik, Zinova, Molos. Kunjes, Ćušizas, Liništa (laništa) – sada livade; Rugas, Botes Kuće (Crvena Zemlja); Bozatica, Luti Vaft (Leskova Šuma), Štatul (Krilo), Laskar (Leskar), Verešen (pašnjaci, livade i njive), Štava (pašnjak više sela). Seoska planina je Verišta, udaljena od sela 10 km.

Vode.

Vodu piju iz bunara, ali postoji i jedna česma koju je podigao neki šeh; on je tu u maloj teći i sahranjen. Za njega se priča da je došao iz okoline Skadra; bio sluga u Zaplužju, a kasnije postao najbogatiji čovek. Od njega su bile hodže u ovom selu.

Poreklo stanovništva.

Rodovi u Bljaču su:

-Kokaraj (Isufaj, Adžaj i Kokaraj), 25 k. i:

-Kočine, 11 k., kažu da su poreklom sa granice između Đakovice i Arbanije, a imaju rođake u Vrbnici blizu Žura.

-Gegice, 10 k., su iz okoline Suve Reke.

-Prift (Belaj i Husaj), 16 k., i:

-Šurkaj, 6 k., ne znaju poreklo.

IZVOR: Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.