Poreklo prezimena, sela Gornja Rapča i Donja Rapča (Gora)

23. mart 2019.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Gornja Rapča i Donja Rapča (po knjizi Rapča), opština Gora – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Položaj sela.

Rapča je u dolini Rapčanske Reke, koja ističe iz Koritnika i uliva se u Reku. Ima vrlo povoljan položaj: ca jedne strane je šumoviti Koritnik, a ca druge, prilično široka od vetrova zaklonjena, dolina oko reke. To je bilo od uticaja da se tu održi važno naselje od Srednjeg veka do danas.

Istorijat.

Car Dušan je bio dao Rapču manastiru Sv. Arhangela Gavrila i Mihaila c popom Glavatom i popom Rajkom i njihovim rodom i baštinama. Tom prilikom u povelji su određene i međe sela.

Zemlje i šume.

Atar Rapče je dosta prostran. U njemu su krajevi koji nose nazive predaka današnjeg stanovništva. Utrine između Kukoljana i susedstva atara nazivaju: Svinjaska Rupa. Petrova Njiva, Marinac (između donje i Gornje Rapče), Marićeve Njive, Krš Marića i Marićeve Vodenice, Kovačeve Njive.

U Gornjoj Rapči su krajevi: Poljena (njive i šume), Krvoklaka i Rupje (šume), Crven Kamen, Ravnište (pašnjak), Belo Polje (njive), Urvište, Pojat (brdo), Golem Pažić, Bogdanov Pogok (prema Bučju), Srteš, Štežno i Livađe, Brzi Potok (šuma), Korita, Stupišta (njive), Studenac, Kilaec, Kapeš (šuma).

Vode.

Glavne Vode su sem reke: Studenac, Hasanov Izvor, Izvor, Hasanova Česma i Citin Kamen.

Starine u selu.

U Rapči ima ostataka iz starije prošlosti, pre prelaska današnjeg stanovništva iz pravoslavne u muslimansku veru. U Marincu, kod današnje škole, bila je pravoslavna crkva posvećena sv. Petki i groblje oko nje. Ispof Donje Rapče, do reke, vide se ostaci neke stare građevine.

Tip sela i poreklo stanovništva.

Rapča se deli po položaju na Donju i Gornju Rapču, a ove na mahale.

U Donjoj Rapči, koja je mlađa od Gornje, mahale su: Malenkovska, Bričkovska i Surdulovska, nazvane tako po rodovima koji u njima žive.

-Bričkovci, 20 k., i:

-Surdulovci, 15 k., kažu da su starosedeoci;

-Malenkovci, 20 k., poreklom su iz podrimskog Haca; dobegli su da bi izbegli krvnu osvetu.

Gornja Rapča ima četiri mahale i četiri bratstva:

-Pačarizovci, 18 k.;

-Balabanovci, 21 k.;

-Kuačevci (Kovačevci), 16 k. i:

-Ibrovci (Šuke), 80 k.

I u Rapči je, kao i u drugim gorskim selima, stanovništvo dosta opalo. Samo 1917. godine za vreme austriske okupacije, u njoj se od gladi zatrlo 14 kuća.

IZVOR: Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Ramiz

    Svaka čast za pokušaj objašnjenja nečega što je veoma “kompleksno”.
    Što se tiče samog teksta za Goru veoma površan prikaz.
    Pozdrav

  2. Jamin

    Poz. Pitanje

    Ibrovci (Šuke ).imte li više inforacija o