Poreklo prezimena, selo Draganac (Gnjilane)

1. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Draganac, opština Gnjilane  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u gornjem delu Draganačkog Potoka, ispod Zelenog Vrha.

Vode.

Vodu za piće Stari Draganac dobija iz dva bunara i dva izvora, a Mali Draganac iz tri izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Paunkova Livada, Smrdan, Plužina, Grošeto, Lotra, Šljivak, Plandište, Bačevište; za šumu: Plandište, Studeni Kladenac, Manastir, Lozance, Savina Glava, Golema Sečnna.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. deli se u dve mahale: Stari Draganac (na severu) i Mali Draganac (na jugu). Mahale su odvojene Draganačkim Potokom. Udaljenje između mahala je oko pola km. Kuće u mahalama su grupisane.

Istorijat.

Selo se pominje oko 1400. godine. Na mestu sadašnjeg manastira Draganca postojala je porušena crkva koja je 1868. godine obnovljena i pretvorena u manastir.

Postanak sela.

U početku prošlog veka, kada su se sadašnji najstariji doseljenički rodovi naselili, selo je bilo pusto. Otada je ono raslo priraštajem n doseljavanjem. Godine 1878. su se u selu nastanili i Arbanasi muhadžiri.

Poreklo stanovništva.

Rodovi u mahali Stari Draganac:

-Markovci (2 k., sv. Nikola). Starinom su iz Kololeča, odakle su preseljeni pre 140 godina zbog ubistva nekog Arbanasa. Ovo su obnavljači sela.

-Pavići (1 k., sv. Arhanđeo); nepoznatog porekla.

-Ramnobanj (3 k.,) arbanaški muhadžirski rod od fisa Beriša; doseljen iz Ravne Banje (Jablanica).

U Malom Dragancu:

-Ljumci (7 k., sv. Aranđeo); doseljepn iz Ljume uskoro posle Markovaca. Prvo su se nastanili u Bobovniku (Ogošte), pa su potom prešli u Draganac.

-Purinci (3 k., sv. Đorće Alimpije). Predak im je bio „doveden“ (pastorak), ali se ne zna odakle.

-Karakuševi (2 k., sv. Nikola); preseljeni pre 60 godina iz Jasenovika, od istoimenog roda. Dalja starina kao kod Karakušaca u Jasenoviku.

-Mozgovljani (2 k., sv. Nikola); preseljeni pre 80 godina iz Mozgova. Jedan su rod sa Mozgovcima u Carovcu.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.