Порекло глумца Жељка Еркића

19. новембар 2018.

коментара: 1

РОЂЕН: 25. јули 1981. године у Сарајеву.

РОДИТЕЉИ: Отац се звао Марко Еркић, рођен у Милићима, Бирач. По занимању био је грађевинар. Мајка Милојка Еркић дјевојачко презиме Ђурић, рођена је у Врлом Крају код Власенице, била је домаћица.

КРСНА СЛАВА: Свети Алимпије, 9. децембар.

ПОРИЈЕКЛО ПО ОЦУ: Поријекло Еркића је из Дубровника, одакле је наш предак по имену Јован, негдје почетком 18. вијека дошао у Бирач у Милиће. Тачно презиме Јована није ми познато. Презиме смо добили од народа који нас је прозвао „Херцеговцима“ – Ерама, па је од Ерцеговац настало скраћено Еркић. У Милићима су живјели од земљорадње и трговине. Мој прадјед Марко по коме је отац добио име за вријеме Краљевине Југославије био је жандарм. Као истакнути жандарм за вријеме службовања добио је награду исплаћену у дукатима, од чега је купио најбоља имања, а његов син Милош који је имао 12 година 1941. године, као пастир спасао је чету партизана који су се запутили у минско поље. Како није успио да их одврати, натјерао је своју стоку у минско поље и тако их спасао изгибеније. На основу чега је касније добио пензију и надимак Борац.

ПОРИЈЕКЛО ПО МАЈЦИ: Мајчина породица је од Ђурића из Власенице. Крсна слава је Ђурђевдан. Поријеклом су из Пиве из села Столац, а даљом старином из Грбља од рода Цицмила. Ђурићи су се по доласку у Босну настанили у Врлом Крају код Власенице и Хан Пијеску гдје су држали већа имања. Били су традиционално свештеничка и неимарска породица која је увијек држала до вјере. Од њих је био и глумац Слободан Ђурић, рођени комедиограф, чији је смисао за хумор до данас непревазиђен. За вријеме комунизма када је мали број породица јавно славио славу, Ђурићи су били једна од њих.

БИОГРАФИЈА: Одрастао је у Милићима гдје је завршио гимназију, а потом је дипломирао на Академији умјетности у Бањој Луци у класи др Жељка Митровића. Усавршава се у Lee Strasberg school NY (похађање Стразберовог метода глуме у Њујорку 2007. године). Стални је члан Народног позоришта Републике Српске и добитник је бројних награда, међу којима је награда за најбољег глумца Републике Српске у сезонама 2011-2012 и 2016-2017. Члан је ансамбла Народног позоришта Републике Српске. Глумио је у турској серији Величанствени вијек – Косем, гдје је тумачио улогу Грка Енза, оца султаније Косем. На домаћој сцени глуми у серији Месо, докотра Сарача; глумио је у серији Шесто чуло, Не дирај ми маму и у серији Убице мог оца (трећа сезона) Благоја Ороза.

ИЗВОР: Жељко Еркић за портал Порекло. Приредио Милан Радуловић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Defendor

    Браво Радуле на припређеном прилогу! 😉