Poreklo glumca Željka Erkića

19. novembar 2018.

komentara: 1

ROĐEN: 25. juli 1981. godine u Sarajevu.

RODITELJI: Otac se zvao Marko Erkić, rođen u Milićima, Birač. Po zanimanju bio je građevinar. Majka Milojka Erkić djevojačko prezime Đurić, rođena je u Vrlom Kraju kod Vlasenice, bila je domaćica.

KRSNA SLAVA: Sveti Alimpije, 9. decembar.

PORIJEKLO PO OCU: Porijeklo Erkića je iz Dubrovnika, odakle je naš predak po imenu Jovan, negdje početkom 18. vijeka došao u Birač u Miliće. Tačno prezime Jovana nije mi poznato. Prezime smo dobili od naroda koji nas je prozvao „Hercegovcima“ – Erama, pa je od Ercegovac nastalo skraćeno Erkić. U Milićima su živjeli od zemljoradnje i trgovine. Moj pradjed Marko po kome je otac dobio ime za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bio je žandarm. Kao istaknuti žandarm za vrijeme službovanja dobio je nagradu isplaćenu u dukatima, od čega je kupio najbolja imanja, a njegov sin Miloš koji je imao 12 godina 1941. godine, kao pastir spasao je četu partizana koji su se zaputili u minsko polje. Kako nije uspio da ih odvrati, natjerao je svoju stoku u minsko polje i tako ih spasao izgibenije. Na osnovu čega je kasnije dobio penziju i nadimak Borac.

PORIJEKLO PO MAJCI: Majčina porodica je od Đurića iz Vlasenice. Krsna slava je Đurđevdan. Porijeklom su iz Pive iz sela Stolac, a daljom starinom iz Grblja od roda Cicmila. Đurići su se po dolasku u Bosnu nastanili u Vrlom Kraju kod Vlasenice i Han Pijesku gdje su držali veća imanja. Bili su tradicionalno sveštenička i neimarska porodica koja je uvijek držala do vjere. Od njih je bio i glumac Slobodan Đurić, rođeni komediograf, čiji je smisao za humor do danas neprevaziđen. Za vrijeme komunizma kada je mali broj porodica javno slavio slavu, Đurići su bili jedna od njih.

BIOGRAFIJA: Odrastao je u Milićima gdje je završio gimnaziju, a potom je diplomirao na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u klasi dr Željka Mitrovića. Usavršava se u Lee Strasberg school NY (pohađanje Strazberovog metoda glume u Njujorku 2007. godine). Stalni je član Narodnog pozorišta Republike Srpske i dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je nagrada za najboljeg glumca Republike Srpske u sezonama 2011-2012 i 2016-2017. Član je ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske. Glumio je u turskoj seriji Veličanstveni vijek – Kosem, gdje je tumačio ulogu Grka Enza, oca sultanije Kosem. Na domaćoj sceni glumi u seriji Meso, dokotra Sarača; glumio je u seriji Šesto čulo, Ne diraj mi mamu i u seriji Ubice mog oca (treća sezona) Blagoja Oroza.

IZVOR: Željko Erkić za portal Poreklo. Priredio Milan Radulović

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Defendor

    Bravo Radule na pripređenom prilogu! 😉