Rodoslov porodice Slobodana Jovanovića, srpskog istoričara i pravnika

9. oktobar 2018.

komentara: 1

U sledećem tekstu, biće izložen rodoslov i potomstvo porodice Jovanovića iz Rume, prema kazivanju Vladimira I. Jovanovića, oca srpskog istoričara i pravnika Slobodana Jovanovića.

  1. Petar Jovanović, ćurčija iz Rume u Sremu.
  2. Ilija Petrov Jovanović, ćurčija, rođen u Rumi, u Sremu. Doselio se u Šabac oko 1818. godine, i tu radio sa Petrom Jolom, tada prvim ćurčijom u varoši. U starosti često pričao o tome kako je kod njega u radnju svraćao gospodar Jevrem Obrenović. Pored gospodara Jevrema, jedan od viđenijih mušterija bio je i Jovan Ostojić, sin Karađorđevog vojvode Ostoje Spuža. Ilija Petrov Jovanović bio je oženjen AnđelijomOstojić, ćerkom Jovana Ostojića. Zajedno su imali osmoro dece: Danojlu (Danijelu), Katarinu, Božicu, Miloša, Vladimira, Jelenu, Konstantina (Kostu), i Draginju. Danijela je preminula kao dete, Katarina u 16-oj, a Miloš u 20-oj godini života.
  3. Božica Ilije Jovanovića je bila udata za Jovu Markovića, abadžiju iz Šapca, sa kojim je imala sina Vladimira M. Jovanovića, pesnika.
  4. Jelena Ilije Jovanović je bila udata za Vlajka Gligorijevića, terziju iz Šapca, sa kojim je imala decu: Mariju, Leposavu, i Dušana.
  5.   Marija Vlajka Gligorijević je po smrti svog oca Vlajka preuzela brigu o porodici usled čega se nije nikada udavala.
  6.   Dušan Vlajkov Gligorijević je bio oženjen Slavkom Vilotijević iz Valjeva.
  7.   Leposava Vlajka Gligorijević je bila udata za Jevrema Protića, sina valjevskog prote Živojina Mirkovića. Zajedno su imali decu: Živojina, Vladimira, Andriju, Stevana, i Vladislava.
  8.    5. Živojin Jevremov Protić se posvetio vojnim naukama, borio se kao vojnik u ratovima 1912-1918, i preminuo u Kikindi posle ratova u činu poručnika.
  9.    5. Vladimir Jevremov Protić je studirao Bogosloviju, a Andrija Jevremov Protić medicinu.
  10.      5. Draginja Jevrema Protić je bila udata za Stevana Mitrovića, pešadijskog kapetana iz Šapca.
  11.  Kosta Ilijin Jovanović se bavio trgovinom, bio je oženjen Dragom, udovicom beogradskog ćurčije Triše. Imali su decu: Milorada, Bogoljuba, i Bosiljku. Milorad Kostin Jovanović je bio pravnik, i radio je kao inspektor Minstarstva unutrašnjih dela. Bogoljub Kostin Jovanović je bio trgovac. Bosiljka Koste Jovanović je bila udata za Milana Gmizovića, sa kojim je imala sina Branislava Gmizovića.
  12.   Vladimir Ilije Jovanović, bio je srpski nacionalni radnik, političar, i novinar. Bio je oženjen Jelenom, ćerkom Aleksandre i Maksima Marinkovića, trgovca iz Novog Sada. Sa njom je imao decu: Slobodana i Pravdu.
  13.    Slobodan Vladimirov Jovanović je bio srpski istoričar, pravnik, novinar, i političar. Nije se ženio, i nije imao potomstvo.
  14.   Pravda Vladimira Jovanović je bila udata za Mihaila G. Ristića, srpskog konzula i političara. Zajedno su imali sina Andriju Andru Ristića.

O porodici Ostoje Spuža:

  1. Ostoja Spuž bio je oženjen Vasilijom Urošević iz Grušića u Pocerini. Sa njom je pored pomenute ćerke Anđelije imao decu: Jovana, Đoku, i Milicu.
  2. Jovan Ostojić Spužić je bio oženjen Marijom iz Sremske Mitrovice, i sa njom je imao: Vladimira, Kostu, Jelku, Katarinu, Dragu, i Acu.
  3.   Vladimir Jovanov Spužić je rano preminuo, ali je iza sebe ostavio potomstvo: Marka, Jovu, i Kosaru.
  4.   Kosta Vladimirov Spužić je bio trgovac i poslanik.
  5.  Jelka Jovana Spužića je bila udata za Marinka Radovanovića, ministra pravde i člana Velikog suda. Njihovi sinovi Mihailo, Milan, i Aleksa su bili književnici, a ćerka Anka bila je udata za Pantu S. Srećkovića, istoričara.
  6.  Katarina Jovana Spužića bila je udata za Miću Aćimovića, okružnog načelnika Šapca. Njihova ćerka Anka Aćimović bila je udata za Kostu Pavlovića, sa kojim je imala sina Stevu Pavlovića, docnije poslanika srpskog kraljevskog poslanstva u Parizu.

 

IZVOR: Vladimir Jovanović, Uspomene, BIGZ, 1988.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar