Poreklo stanovništva, selo Orahovo (Kosovska Mitrovica)

6. oktobar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Orahovo (po knjizi Oraovo), opština Kosovska Mitrovica  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na terasi ispod Majdana. U međama sela su: Oraovska reka, Prkać, Ostra stena, Kita, Sinanova čuka, Oraovski krš, Trepčanska – Starotrška reka, Blato, Žarkov potok, Bivoljača. Unutar su uzvišenja Čuka – Gudžalište i Krajnji laz.

Vode.

Vodotoci su: Leskovi potok, Bivoljački i Široki potok, a izvori su: Marina voda, Dulan, Česma i Izvor u ševaru. Voda se pije iz bunara (preko 20 bunara).

Zemlje i šume.

Delovi atara se nazivaju: Bivoljača, Kamešnica, Krajpolje, Breg, Kostina ravan. Ispaša i šuma su na Kiti, Bivoljači i Čuki.

Istorijat.

SELO OTPIXOBO. Zabeleženo je u Svetostefanskoj hrisovulji.

Godine 1921. u Orovu su 42 domaćinstva sa 294 člana; 1948 – Orahovo ima 57 domaćinstava sa364 člana.

Starine u selu.

Na Ostroj steni su “majdani” vodeničnog kamena. Više kuće Arifa Bećira bila je “srpska” crkva. Ima mnogo neobrađenog kamenja. Na mestu Kod šljive je “srpsko” groblje, skoro potpuno rastureno. Na preostalim nadgrobnim pločama i krstovima su urezani krstovi.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

Za Velike seobe selo je zapustelo, pa je ubrzo zaseljeno Srbima iz Hercegovine. Uskoro po nastanjenju Hercegovaca u selo počinju da prodiru katolički Arbanasi iz Fande u severnoj Arbaniji.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.