Poreklo prezimena, selo Dobropoljci (Benkovac)

4. oktobar 2018.

komentara: 5

Dobropoljci su selo u Dalmaciji, istočno od Benkovca (između Kistanja i Benkovca), u oblasti Bukovica. Pripadaju opštini Lišane Ostrovičke (Zadarska županija).

Selo je smešteno u dva izdužena kraška polja, pravca severozapad-jugoistok. Južnije polje (zaselak Dobrići), nastavlja se prema Gošiću i Đevrskama, dok je severnije čitavo na teritoriji Dobropoljaca. Brdo Jaruv (380 m) je najviša tačka sela.

U Dobropoljcima je pravoslavna crkva Svetog Georgija iz 1724. godine.

Na popisu 1991. godine, Dobropoljci su imali 494 stanovnika, od čega 471 Srbina (95%), 18 Hrvata, jednog Jugoslovena i 4 ostala.

 

Prezimena 1948. godine, sa brojem osoba (u zagradi) i krsnom slavom

 

Srpska prezimena

 

DOBRIĆ (248) – Sveti Georgije (prisutni u 18. veku)

  • Na katastru iz 1709. godine, upisani su Lazo Dobrić pok. Radivoja, Milija Dobrić pok. Jovana i Jovan Dobrić pok. Luke.

GAĆEŠA (11) – Sveti Nikola

KARAN (27) – Sveti Georgije (prisutni u 18. veku)

  • Na katastru iz 1709. godine, upisani su Novak Karanović pok. Jovana i Vučen Karanović pok. Radosava.

KUŽET (39) – Sveti Georgije (prisutni u 18. veku)

  • Na katastru iz 1709. godine, upisan je Miloš Kužet pok. Jovana.

LEŽAIĆ (8) – Sveti Vasilije

MIODRAG (43) – Sveti Ilija (prisutni u 18. veku)

  • Na katastru iz 1709. godine, upisan je Marko Miodrag pok. Luke.

PUNOŠ (75) – Sveti Georgije (prisutni u 18. veku)

  • Na katastru iz 1709. godine, upisan je Vukadin Punoš pok. Jovana

SAKIĆ (36) – Sveti Nikola (prisutni u 18. veku)

SLADAKOVIĆ (4) – Sveti Vasilije

ĆAKIĆ (7) – Sveti Nikola

ŠAPONJA (164) – Sveti Vasilije (prisutni u 18. veku)

  • Na katastru iz 1709. godine, upisani su pop Mitar Šaponja Trifunov, Damjan Šaponja pok. Obrada, Maksim Šaponja pok. Mihajla i Petko Šaponja pok. Radosava.

Hrvatska prezimena

IVKOVIĆ (79) – (prisutni u 18. veku)

  • Na katastru iz 1709. godine, upisani su Augustin Ivković pok. Lovre i Jure Ivković pok. Lovre.

Izvori:

  • Zadarsko okružje na mletačkom katastru iz 1709; treći dio, Gornji kotar, Marko Rimac, 2012.
  • Leksik prezimena SR Hrvatske, 1976, Zagreb
  • Topografska karta Hrvatske 1:25 000, 1975.
  • Benkovački sajt (www.benkovac.rs)

Priredio: Saradnik portala Poreklo Slobodan Zrnić

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Goran

    Saponje u Dobropoljcima su Morlaci,starinci Iz Bukovice,Koji se I u 17veku pominju u Bukovici.Jedan deo ovih Saponja Iz Bukovice je u vreme Morejskog rata migrirao u pravcu Hercegovine I Turskog Sandzaka,gde su ih Starovlaske spahije zadrzale kod Nove Varosi.U velikoj seobi Srba 1690 ovi se Saponje vracaju u Dalmaciju,samo dvojca brace Saponja ostaju u Starom Vlahu.Od ovih Koji su se vratili u Dalmaciju,na Tromedu,poticu svi Saponje u Bosni,Bosanska Krupa,Dubica,Banija.Od onih Saponja Koji su ostali u 17veku u Bukovici poticu Saponje sirom Severne Dalmacije,Ravnih kotara.Od jedne porodice koja je ostala u Starom Vlahu poticu svi Starovlaske Saponje u Srbiji.Dalje I’m je poreklo Stara Hercegovina,Grahovo,odakle su otisli za Dalmaciju,Bukovicu.Pravoslavni Morlaci,s velikim brojem popova u bratstvu,vrlo pobozni.i skloni crkvi.

  2. Goran

    Crkva u Dobropoljcima,posvećena Sv.Georgiju građena je još u 16.veko,oko 1530god.Crkva je početkom 17veka bila polusrušena a obnovio ju je pop Avram Šaponja oko 1670 god.Avram Šaponja je bio iz bratstva Šaponje koji su krajem 16.veka iz Starog Vlaha došli u Dalmaciju,u Dobropoljce.I u svim drugim selima Bukovice gde žive Šaponje,došli su iz Dobropoljaca.Navodno su Šaponje i najstarija familija u Dobropoljcima koja potiče od jednog sveštenika koji je u ovo selo u crkvu Sv. Georgija došao iz Starog Vlaha u Srbiji da uči bogosloviju,tj.za popa.Posle je tu i ostao a njegovi potomci iz sela Miranje su se vratili u Stari Vlah,selo Komarane.

  3. Gde bih mogao da pogledam taj katastar? Da li postoji u nekom digitalnom obliku? Pošto ja znam da je moj predak Cvijo Dobrić rođen oko 1750 godine, hteo bih da pronađem ime njegovog oca i dede..Da li neko može da mi pomogne? Voleo bih da vidim taj katastar, ko god da je pisao ovaj iznad tekst neka mi se obrati. U tom katastru sigurno, ili u nekom kasnije piše i Cvijina godina rođenja. Imao je dva sina Filipa (1786 rođen) i Stojana (1799). Molim za pomoć

    • Slobodan Zrnić

      Katastar je iz 1709. godine. Dakle, na može da piše ništa o osobi rođenoj oko 1750. Pa čak i katastar iz 1750-ih vam ne bi pružio informaciju o Cviji. To je katastar vlasnika zemlje, a ne matična knjiga. Za sada postoji samo ovaj iz 1709. i na njemu su ona trojica Dobrića.

  4. MilanD23

    Da li postoje neki katastri iz 19 veka za Dobropoljce, gde su upisana imanja porodica.. Pošto se moj predak iz Dobropoljaca iselio 1900 godine i poginuo u 1. sv. ratu. Ne znamo gde se nalazila kuća u selu Dobropoljcima, a voleo bih znati..