Порекло презимена, село Добропољци (Бенковац)

4. октобар 2018.

коментара: 5

Добропољци су село у Далмацији, источно од Бенковца (између Кистања и Бенковца), у области Буковица. Припадају општини Лишане Островичке (Задарска жупанија).

Село је смештено у два издужена крашка поља, правца северозапад-југоисток. Јужније поље (заселак Добрићи), наставља се према Гошићу и Ђеврскама, док је северније читаво на територији Добропољаца. Брдо Јарув (380 м) је највиша тачка села.

У Добропољцима је православна црква Светог Георгија из 1724. године.

На попису 1991. године, Добропољци су имали 494 становника, од чега 471 Србина (95%), 18 Хрвата, једног Југословена и 4 остала.

 

Презимена 1948. године, са бројем особа (у загради) и крсном славом

 

Српска презимена

 

ДОБРИЋ (248) – Свети Георгије (присутни у 18. веку)

  • На катастру из 1709. године, уписани су Лазо Добрић пок. Радивоја, Милија Добрић пок. Јована и Јован Добрић пок. Луке.

ГАЋЕША (11) – Свети Никола

КАРАН (27) – Свети Георгије (присутни у 18. веку)

  • На катастру из 1709. године, уписани су Новак Карановић пок. Јована и Вучен Карановић пок. Радосава.

КУЖЕТ (39) – Свети Георгије (присутни у 18. веку)

  • На катастру из 1709. године, уписан је Милош Кужет пок. Јована.

ЛЕЖАИЋ (8) – Свети Василије

МИОДРАГ (43) – Свети Илија (присутни у 18. веку)

  • На катастру из 1709. године, уписан је Марко Миодраг пок. Луке.

ПУНОШ (75) – Свети Георгије (присутни у 18. веку)

  • На катастру из 1709. године, уписан је Вукадин Пунош пок. Јована

САКИЋ (36) – Свети Никола (присутни у 18. веку)

СЛАДАКОВИЋ (4) – Свети Василије

ЋАКИЋ (7) – Свети Никола

ШАПОЊА (164) – Свети Василије (присутни у 18. веку)

  • На катастру из 1709. године, уписани су поп Митар Шапоња Трифунов, Дамјан Шапоња пок. Обрада, Максим Шапоња пок. Михајла и Петко Шапоња пок. Радосава.

Хрватска презимена

ИВКОВИЋ (79) – (присутни у 18. веку)

  • На катастру из 1709. године, уписани су Аугустин Ивковић пок. Ловре и Јуре Ивковић пок. Ловре.

Извори:

  • Задарско окружје на млетачком катастру из 1709; трећи дио, Горњи котар, Марко Римац, 2012.
  • Лексик презимена СР Хрватске, 1976, Загреб
  • Топографска карта Хрватске 1:25 000, 1975.
  • Бенковачки сајт (www.benkovac.rs)

Приредио: Сарадник портала Порекло Слободан Зрнић

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Горан

    Saponje u Dobropoljcima su Morlaci,starinci Iz Bukovice,Koji se I u 17veku pominju u Bukovici.Jedan deo ovih Saponja Iz Bukovice je u vreme Morejskog rata migrirao u pravcu Hercegovine I Turskog Sandzaka,gde su ih Starovlaske spahije zadrzale kod Nove Varosi.U velikoj seobi Srba 1690 ovi se Saponje vracaju u Dalmaciju,samo dvojca brace Saponja ostaju u Starom Vlahu.Od ovih Koji su se vratili u Dalmaciju,na Tromedu,poticu svi Saponje u Bosni,Bosanska Krupa,Dubica,Banija.Od onih Saponja Koji su ostali u 17veku u Bukovici poticu Saponje sirom Severne Dalmacije,Ravnih kotara.Od jedne porodice koja je ostala u Starom Vlahu poticu svi Starovlaske Saponje u Srbiji.Dalje I’m je poreklo Stara Hercegovina,Grahovo,odakle su otisli za Dalmaciju,Bukovicu.Pravoslavni Morlaci,s velikim brojem popova u bratstvu,vrlo pobozni.i skloni crkvi.

  2. Goran

    Црква у Добропољцима,посвећена Св.Георгију грађена је још у 16.веко,око 1530год.Црква је почетком 17века била полусрушена а обновио ју је поп Аврам Шапоња око 1670 год.Аврам Шапоња је био из братства Шапоње који су крајем 16.века из Старог Влаха дошли у Далмацију,у Добропољце.И у свим другим селима Буковице где живе Шапоње,дошли су из Добропољаца.Наводно су Шапоње и најстарија фамилија у Добропољцима која потиче од једног свештеника који је у ово село у цркву Св. Георгија дошао из Старог Влаха у Србији да учи богословију,тј.за попа.После је ту и остао а његови потомци из села Мирање су се вратили у Стари Влах,село Комаране.

  3. Где бих могао да погледам тај катастар? Да ли постоји у неком дигиталном облику? Пошто ја знам да је мој предак Цвијо Добрић рођен око 1750 године, хтео бих да пронађем име његовог оца и деде..Да ли неко може да ми помогне? Волео бих да видим тај катастар, ко год да је писао овај изнад текст нека ми се обрати. У том катастру сигурно, или у неком касније пише и Цвијина година рођења. Имао је два сина Филипа (1786 рођен) и Стојана (1799). Молим за помоћ

    • Слободан Зрнић

      Катастар је из 1709. године. Дакле, на може да пише ништа о особи рођеној око 1750. Па чак и катастар из 1750-их вам не би пружио информацију о Цвији. То је катастар власника земље, а не матична књига. За сада постоји само овај из 1709. и на њему су она тројица Добрића.

  4. MilanD23

    Да ли постоје неки катастри из 19 века за Добропољце, где су уписана имања породица.. Пошто се мој предак из Добропољаца иселио 1900 године и погинуо у 1. св. рату. Не знамо где се налазила кућа у селу Добропољцима, а волео бих знати..