Порекло становништва, село Мађаре (Косовска Митровица)

29. септембра 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Мађаре (по књизи Мађере), општина Косовска Митровица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је у изворишту Мађерске реке, на падинама Поповог брда, Чуки и Чулини. У међама села су: Етемова чука, Колибица, Милисављево брдо, Марин извор, Побијени камен, Рамниште, Зјачки мост, Мајданска река, Претенова чесма, Претенов крш, Близаначко пресло.

Воде.

Водотоци: Кизевица, Велика река и Чулински поток. Пије се вода с извора и бунара. Извори су: Бачијски, Извор на Ледини, Извор на Чулини.

Историјат.

По Девичком катастиху Мећере, Мађере спадало је 1772. године у нурију попа Радивоја.

По попису од 1921. Мађере има 26 домаћинстава са 172 члана; 1948 — 83 домаћинства с 289 чланова.

Име селу.

Име селу Мађере сећа на дужности средњовековних полуслободних села.

Старине у селу.

У Грику су стара рударска окна и поткопи. У Кижевици су стара и нова рударска окна, поткопи и купишта троске – “шлакње” – “шлакњишта”.

Порекло становништва.

Родови.

Средином 18. века у ово српско село почињу да продиру Арбанаси из Малесије у Албанији. У селу затичу становнике Србе. Године 1772. и 1775, у Девичком катастиху бележе се приложници манастира Девич, становници Мађера: Јован, Степан и Радоико, док су други становници: Милисав и Мара, оставили трага свога живота у топонимима Милисављево брдо и Марин извор.

Данас  су у селу потомци арбанашких досељеника.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.