Poreklo stanovništva, selo Mađare (Kosovska Mitrovica)

29. septembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mađare (po knjizi Mađere), opština Kosovska Mitrovica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u izvorištu Mađerske reke, na padinama Popovog brda, Čuki i Čulini. U međama sela su: Etemova čuka, Kolibica, Milisavljevo brdo, Marin izvor, Pobijeni kamen, Ramnište, Zjački most, Majdanska reka, Pretenova česma, Pretenov krš, Blizanačko preslo.

Vode.

Vodotoci: Kizevica, Velika reka i Čulinski potok. Pije se voda s izvora i bunara. Izvori su: Bačijski, Izvor na Ledini, Izvor na Čulini.

Istorijat.

Po Devičkom katastihu Mećere, Mađere spadalo je 1772. godine u nuriju popa Radivoja.

Po popisu od 1921. Mađere ima 26 domaćinstava sa 172 člana; 1948 — 83 domaćinstva s 289 članova.

Ime selu.

Ime selu Mađere seća na dužnosti srednjovekovnih poluslobodnih sela.

Starine u selu.

U Griku su stara rudarska okna i potkopi. U Kiževici su stara i nova rudarska okna, potkopi i kupišta troske – “šlaknje” – “šlaknjišta”.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

Sredinom 18. veka u ovo srpsko selo počinju da prodiru Arbanasi iz Malesije u Albaniji. U selu zatiču stanovnike Srbe. Godine 1772. i 1775, u Devičkom katastihu beleže se priložnici manastira Devič, stanovnici Mađera: Jovan, Stepan i Radoiko, dok su drugi stanovnici: Milisav i Mara, ostavili traga svoga života u toponimima Milisavljevo brdo i Marin izvor.

Danas  su u selu potomci arbanaških doseljenika.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.