Порекло презимена, село Ржана (Косовска Митровица)

16. септембар 2018.

коментара: 0

Порекло становништва насеља села Ржана (по књизи Ржане), општина Косовска Митровица  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Источно од Брзанца, у изворишту Ржанске реке и на странама брда Крша и Шеденице. У међама села су брда: “Кочица” – (Кошчица, 1364м), Боровик (1618м), Остро копље, Лисац (1453м), Осоје, Греда – Велика греда (1354м).

Воде.

Речице и потоци су: Селишка река (тече из Селишта), Ковачка река и Врељански поток. Вода се пије из извора и једног бунара.

Земље и шуме.

Њиве су ниже кућа, а ливаде, испаше и шуме су више кућа. Места на којима су њиве и ливаде зову се: Селиште, Долине, Јевремове конопље, Њиве код Јевремовог стана – бачије. Шуме су на Боровику, Јавору и Кршу, а испаше су у Реци и на Греди – Великој греди.

Гробље је код Јевремовог стана.

По Попису од 1921. у селује 10 домаћинстава са 110 чланова. Г0дине 1948. село Ржани (тако), на карти забележено као “Ржана”, има 15 домаћинстава са 206 чланова.

Старине у селу.

У селу се виде многи трагови остатака старих рударских радова. По предању, Богородичина црква, од које нема трага, “прелетела” је cа Јавора у Борчане, и зауставила се на месту недавно обновљене цркве, посвећене Покрову Св. Богородице. Ту је било “српско” гробље. У гробљу се сахрањивало до рата 1877/78. Данас је скоро сасвим растурено.

Порекло сстановништва.

Родови.

До рата 1876. у селу су становници Срби и Арбанаси: седам српских кућа у Селишту и једна арбанашка кућа у Реци.

После рата 1877/78. Срби су се иселили сасвим, у Црвену Воду, село у околини Скопља.

Сада у селу живе сами Арбанаси.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.