Порекло презимена, село Баре (Краљево)

5. августа 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Баре, Град Краљево – Рашки округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Заселак ( у књизи се третира као заселак кметије Баре) је под Китом, на тераси реке Ибра.

Воде.

Речице и потоци су: Кижа – Планска река, Марковићка река, Сеничак или Сенички поток, Црпушале, Дрењачки поток, Стрчиноге и Црвени поток, а воде су: Водица, Извор у Ливатку и Жива бара.

Земље и шуме.

Делови атара се називају: Вујовско брдо, Кућетине, Бугарска раван, Чингелско поље, Чингелско брдо, Бобовик, Варино поље, Вујовићки луг, Рупчине и Борова лука. Бачије су на Кити, на местима Велике и Мале њиве.

Тип села.

Куће у засеоку су растурене, обично су две–три, највише пет заједно и на малом одстојању једна од друге. Гробље је на Чукари.

Историјат.

Вук је забележио Баре, село у кнежини Јошаници и нахији новопазарској. По попису од 1921. године у Барама је 21 домаћинство са 134 члана. Поред данашњег гробља је старије гробље засеока Бара; гробље предака данашњих родова.

Порекло становништва.

Родови.

-Чингели — Чингелићи (8 кућа, Св. Алимпије Столпник и Ђурђевдан), су један род c Чингелићима – Марковићима у Цупавнима.

-Медаровићи (4 куће, Митровдан, 26. октобра), од Медаровића из Бечвара у левом сливу Ибра.

-Вујовићи – Поповићи (1 кућа, Св. Јован зимски) су стари досељеници од Распоповића из Јарандола – Баљевца у левом сливу Ибра.

-Чешљарци (6 кућа, Св. архђ. Стефан, 27. децембра), од светостевањаца из засеока Чешљара из преко Ибра.

После 1900. доселили су се:

-Милојчевић (1 кућа, Св. Алимпије Столпник и слава “земље” – “имања” Св. Јован зимски), од Милојчевића из Црвња у Гокчаници призетио се у кућу Вујовића–Поповића.

-Пандрц (1 кућа, Св. Алимпије Столпник и слава имања Св. архђ. Стефан), од Пандрца из Предола ушао је у Чешљаре.

-Радуловић (1 кућа, Св. Алимпије Столпник и женина слава Митров дан), од Чингелића из Покрвеника-Биљановца. Отуд је прешао отац и “приженио се”  Медарску кућу.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.