Порекло презимена, село Радманово (Брус)

23. јула 2018.

коментара: 1

Порекло становништва села Радманово, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је високо над долином Радмановске реке, с кућама на кречњачким кршевима Албини и Пештеру, и на левој страни реке, на њеној долинској равни.

Воде.

Потоци у селу су: Кошарски поток (тече с Кошара) и Бели поток. Воде имају називе: Јеминац (од мушког личног имена Емин), Извор у Срезића и Извор у Сига.

Земље и шуме.

Делови атара се зову: Падине, Кошаре, Огледна, Воћњак, Сиге, Совине, Јасење, Камен. “Појате” и зимовници сточни су на Крсту.

Тип села.

Две кућне групе једнога рода: Горњи Павличевићи и Доњи Павличевићи међу собом удаљене су око 20 минута хода. Гробљеје на Зуровцу.

Постанак и име села.

Радманово је засновао давнашњи предак Радман, рода Павличевића.

Године 1837. село је имало 6 кућа са 7 и 3/4 пореских глава; 1874 – 6 кућа; 1921 – 15 кућа са 109 чланова; 1948 – 19 домаћинстава са 146 чланова.

Старине у селу.

Под Брдом, на долинској равни Радмановске косе је стара црквина “Лазарица”. Црквени храм био је посвећен Лазерев дану. У потоку Шипоту једно место зову Стара кућа. Овде су кућишта предака данашњих Павличевића. Ниже Албина и Салинца, кречњачки крш “најближи реке” – Радмановској реци зове се Гиоч или Радманов камен.

Постоји предање да су Радманови “двори” били у Реци (место), на кућном плацу данашњег Мирка Павличевића.

Испод крша Кљунца – Кљунате стене, на левој обали Радмановске реке је Радманов гроб. Прича се да се Радман утопио у реци приликом великог поводња изазваног провалом воде из рударског поткопа, а бујица избацила његов леш на овом месту.

Порекло становништва.

Родови:

-Павличевићи (6 кућа у Реци) и:

-Савићи (3 куће на Пештеру и 1 кућа на Албини, свега 10 кућа, Св. Сава и Св. Сава Освечени). Потомци су Радмана, давнашњег досељеника из Попова поља.

После рата 1914/ 18. доселио се:

-Лукић (1 кућа, Ђурђиц и Ђурђевдан) из Ботуње у Александровачкој Жупи.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Procitao Sam sve sta pise, moram da kazem da nije sve tako kako je napisano. Potrudicu se da vam dostavim tacne podatke.