Poreklo prezimena, selo Budoželja (Ivanjica)

21. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Budoželja, opština Ivanjica – Moravički okrug. Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položak sela.

Budoželja se nalazi na zapadnim padinama Klekovice i h dolini Moravice, uzvodno pet-šest kilometara od Ivanjice.Graniči se sa Manom, Bedinom Varoši, Dobrim Dolom i Čemernom.

Ostali podaci o selu.

Selo je poznato po proizvodnji drva, ćumura, bukove i smrčeve građe. Zemljište je pod pašnjacima, livadama i šumama. Kroz selo protiče Budoželjska reka, desna pritoka Moravice.

Asfaltni put Ivanjica – Devići prolazi kroz ovo selo i povezuje ga sa svetom. Poslednjih godina podignuto je nekoliko vikendica, izgrađena je nova školska zgrada i nekoliko vodovoda.

Poreklo stanovništva.

U Budoželji žive sledeće familije:

-Alempijevići, 7 k., došli su od Pljevalja i najpre su živeli pod Javorom. Potom su prešli y Čitluk, zaseok Budoželje. Ima ih odseljenih u Lučanima (preselili su se u devetnaestom veku).

-Purići, 5 k. (Stevanjdan), doselili su se od Nove Varoši (iz Vilova). Ima ih y Mani (Z k., od kojih su se neki odselili u Kulinovce kod Čačka), Guči i Ivanjici.

-Đogatovići, nastanili su severni deo sela. Danas ih ima u Kraljevu.

-Mićići, su od Mićića (serdara Jovana Mićića) sa Zlatibora.

-Šuše, (Jovanjdan), došli su iz Kojinovića (zaseoka sela dobrog Dola, sa druge strane Klekovice). danas ih ima y Tamniky i prezivaju se Radojičići, Marići i Nedovići. Šuša ima u Cvetkama, Lađevcima, Guči i Bijelom Kamenu, a doselili su se pre Karađorđevog ustanka.

-Mitrovići, 5 k. (Nikoljdan), ima ih u Mani, Kovilju i Ivanjici.

U poslednje vreme u Budoželju su se doselili:

-Stevanovići, iz Erčega,

-Poledica, iz Mane, dok su njihovi poreklom iz Erčega,

-Brkušani, iz Mlanče,

-Radovići, zauzeli su najviši deo sela. Neki su prešli preko Velike livade, kupili imanje Radonjića, a potom se odselili u Trnavu kod Čačka.

IZVOR: Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ.. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.