Порекло презимена, село Будожеља (Ивањица)

21. јул 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Будожеља, општина Ивањица – Моравички округ. Према књизи Љубомира М. Марковића и Светислава Љ. Марковића „Становништво моравичког Старог Влаха“, издање 2002. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положак села.

Будожеља се налази на западним падинама Клековице и х долини Моравице, узводно пет-шест километара од Ивањице.Граничи се са Маном, Бедином Вароши, Добрим Долом и Чемерном.

Остали подаци о селу.

Село је познато по производњи дрва, ћумура, букове и смрчеве грађе. Земљиште је под пашњацима, ливадама и шумама. Кроз село протиче Будожељска река, десна притока Моравице.

Асфалтни пут Ивањица – Девићи пролази кроз ово село и повезује га са светом. Последњих година подигнуто је неколико викендица, изграђена је нова школска зграда и неколико водовода.

Порекло становништва.

У Будожељи живе следеће фамилије:

-Алемпијевићи, 7 к., дошли су од Пљеваља и најпре су живели под Јавором. Потом су прешли y Читлук, засеок Будожеље. Има их одсељених у Лучанима (преселили су се у деветнаестом веку).

-Пурићи, 5 к. (Стевањдан), доселили су се од Нове Вароши (из Вилова). Има их y Мани (З к., од којих су се неки одселили у Кулиновце код Чачка), Гучи и Ивањици.

-Ђогатовићи, настанили су северни део села. Данас их има у Краљеву.

-Мићићи, су од Мићића (сердара Јована Мићића) са Златибора.

-Шуше, (Јовањдан), дошли су из Којиновића (засеока села доброг Дола, са друге стране Клековице). данас их има y Taмникy и презивају се Радојичићи, Марићи и Недовићи. Шуша има у Цветкама, Лађевцима, Гучи и Бијелом Камену, а доселили су се пре Карађорђевог устанка.

-Митровићи, 5 к. (Никољдан), има их у Мани, Ковиљу и Ивањици.

У последње време у Будожељу су се доселили:

-Стевановићи, из Ерчега,

-Поледица, из Мане, док су њихови пореклом из Ерчега,

-Бркушани, из Мланче,

-Радовићи, заузели су највиши део села. Неки су прешли преко Велике ливаде, купили имање Радоњића, а потом се одселили у Трнаву код Чачка.

ИЗВОР: Према књизи Љубомира М. Марковића и Светислава Љ.. Марковића „Становништво моравичког Старог Влаха“, издање 2002. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.