Распрострањеност mt-ДНК хаплогрупа у југоисточној Европи

Сарадник портала Порекло Александар Маринковић  представља једно занимљиво истраживање о фреквентности mt-ДНК хаплогрупа у југоисточној Европи. Подсетимо, за разлику од Y-ДНК хромозома који се преносе искључиво са оса на сина, преко mt-ДНК може се пратити порекло по мајци, пошто се ДНК у митохондријама (mt-ДНК) преноси искључиво са мајке на дете, без обзира на пол.

Реч је о истраживању из 2003. године ( ”Frequencies of mtDNA Haplogroups in Southeastern Europe – Croatians, Bosnians and Herzegovinians, Serbians, M

acedonians and Macedonian Romani”) чији су аутори Свјетлана Цвјетан,  Нelle-Viivi Tolk, Ловорка Бараћ Laue, Иванка Чолак, Добривоје Ђорђевић, Људмила Ефремовска, Бранка Јанићијевић, Анте Квесић, Ирена Мартиновић Кларић, Ene Metspalu, Маријана Перичић,  Juri Parik, Дан Поповић, Ана Шијачки, Рифет Терзић, Richard Villems и Павао Рудан.

Истраживање је обухватило 1610 одраслих мушкараца из 11 различитих региона југоисточне Европе (Хрвати, Босанци, Херцеговци, Срби, Македонци и македонски Цигани) и резултати су објављени 2004. године. Такође, резултати истраживања су упоређени и са радом које је 2003. године урадио Борис А. Маљарчук за Босанце, Словенце, Пољаке и Русе односно Олге Рикардс за приобални део Хрватске.

Шта се може закључити из ових резултата?

Као прво, у свим популацијама (изузев македонских Цигана) преко 40% испитаника припада хаплогрупи ”H”, уз значајније присуство хаплогрупа ”U5” и ”J”.

Као друго, код Херцеговаца се уочава нешто повећан проценат хаплогрупе ”К”, у чему су им најближи Хварани и донекле Крчани и Босанци. Ова хаплогрупа није значајнија ни код Словенаца, Руса и Пољака.

Треће, занимљиво је да хаплогрупа ”Н” на Корчули достиже чак 60%, док се на острвима Крк, Брач и Хвар креће око 1/3 испитане популације. Исто тако, на Брачу је забележено чак 10,5% хаплогрупе ”HV” која је значајније присутна једино код Босанаца и Херцеговаца, али не и у континенталној Хрватској. Ипак, острва (изузев Корчуле) су најсличнија континенталној Хрватској у погледу нешто значајнијег процента заступљености хаплогрупе ”J” што по вредностима одговара и Херцеговцима док је Корчула ближа Србима у том погледу.

И у самом закључку овог истраживања издвајају се две групе: прва се односи на острва Крк, Брач и Хвар, а друга на Корчулу и остале регионе изузев македонских Цигана. Наиме, међу македонским Циганима најприсутнија је хаплогрупа ”М”, типична за јужну Азију, тачније Индију.

Истовремено, три најзаступљеније хаплогрупе код Руса, Пољака и Словенаца одговарају и профилима популације југоисточне Европе.

Да ли ове хаплогрупе, одређене mt-ДНК методом, одговарају онима класификованим Y-ДНК?

Очигледно не. Ова подела је у вези са теоријом о ”седам Евиних кћери” (Урсула, Ксенија, Хелена, Велда Тара, Јасмина и Катрина) из које су се разгранале све хаплогрупе ”митохондријске Еве”.

ХАПЛОГРУПА

ПОРЕКЛО

ПЕРИОД

A, B, C, D Сев. Америка, међу Индијанцима
F пореклом из јужне Азије
Н доминантно европска почела се ширити пре 20.000 год.
HV Европа, миграцијом дошла и на Блиски исток
I северна и западна Европа, Кавказ пре 30.000 година
Ј Блиски исток потиче од неолитских фармера
К Европа последње Ледено доба
L под-сахарска Африка пре 150.000 – 170.000 година
M јужна и источна Азија, Аустралазија
N пан-евроазијска хаплогрупа пре 65.000 година
T северна Италија, дошла из Месопотамије пре 17.000 година
U5 (U5а1) Скандинавија, једна од најстаријих у Европи пре 50.000 година из зап. Азије (U5)
U6 северна Африка
U7 Блиски исток, заступљена око Кавказа пре 30.000 година
V западни Медитеран – Иберијско полуострво пре око 16.800 година
W кћерка од ”Н” и сестра од R, I, X, A
X Европа и Азија, миграција у сев. Америку

 

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА НАРОДА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

 

Остало – 0,90% хаплогрупе: А, HV, pre-HV и U3

 

Остало – 0,70% хаплогрупе: N1a, pre-HV, T, U, U3 и 0,40% хаплогрупе: F, L2a3, M, N1b, U1, U6, U8

 

 

Остало – 0,80% хаплогрупе: R, U2 и 0,40% хаплогрупе: N1b, T1


Остало – 0,80% хаплогрупе: I, pre-HV, T, X

 

Остало – 0,70% хаплогрупе: F, M, M3c, U, U1

 

Остало – 0,70% хаплогрупе: HV, T2, U1

 

 

Напомена: приказане само најзначајније вредности

АУТОР: Сарадник портала Порекло Александар Маринковић

ДНК

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.