Poreklo prezimena, selo Lovac (Zvečan)

1. maj 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lovac, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Lovac je planinsko selo u sklopu brda Ledinaka, Nikoljbrda i Glavice, sa kućama niže Dublja, a jedna usamljena, Drobnjaka, je na Baščinama u Bijelom Potoku.

Vode.

Voda se upotrebljava sa česama koje su u selu; u potesu ima tri izvora; Ajdučka Voda, Češma i Prijelaz. Niže sela je Bijeli Potok.

Zemlje i šume.

Njive i livade su na mestima koja se nazivaju Divna Ravan, Preslo, Trebenova, Jova, Orlovac, šumovita Glavica, Zečevica i na Kućištu u Trebenovskom Potoku; ispaše su na Čunkovima.

Istorijat, starine i ostali podaci o selu.

Lovačka sela spominju se u našim srednjevekovnim izvorima, pa je, po svoj prilici, i ovo selo tada bilo lovačko, da lovi divljač za vladaoca i njegovu vlastelu. Kao „mitrovičko selo“ (kod Mitrovice) Lovac je zabeležen 1769. i 1832. godine. Ono je bilo spaljeno 1941, a obnovljeno 1942. Niže Dublja, neposredno do kuća je staro i današnje groblje i u njemu ostaci od crkvine (tesani „krš“ i „tugle“). Na Kućištu se ne zna čije su bile kuće. Godine 1948. selo je imalo 100 stanovnika. Njega su osnovali kosovski rodovi verovatno u početku 18. veka.

Poreklo stanovništva.

-Karadžić, 1 kuća, slava Sv. Nikola, predak poreklom iz kosovskog Koilovca.

-Drobnjaci, Orlovići, Nedeljkovići, 11 kuća, slava Đurđevdan, došli po pozivu Karadžića iz kolašinskog Gornjeg Srmca u kome je i sada veliki rod Orlovići; imaju odseljene odeljake Milenkoviće u Kruščici i u Tvrđenu u kopaoničkom Ibru.

-Trambovići, 3 kuće, slava Sv. Đorđe Alempije, su Hercegovci, predak stigao u Kozarevo, pa prešli na današnje mesto u prvoj polovini prošloga veka.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.