Poreklo prezimena, selo Rudine (Zvečan)

5. april 2018.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Rudine, opština Zvečan – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Rudine su na desnoj strani puta koji vodi iz Banjske za Novi Pazar, sa kućama na rudinama, po kojima je dobilo naziv. One su niže šumovitih brda ljeskove Glave, Karaulišta i Čukare.

Tip sela.

Kuće su po plitkim uvalama i one čine naselje razređenog tipa. Selo ima posebne krajeve: Pajoviće do Krivača, Erce do Letovca i Grubovicu pod planinom istog imena. Između Rudina i susednog Crvena je Kosa, a prema Grižanima je državni put.

Vode.

Sva naselja upotrebljavaju vodu s malih izvora, a Nedeljkovići u Letovcu imaju stublinu od kamena, Aksentijevići u G rubovici imaju česmu u Drljanu.

Zemlje i šume.

Njive su slabe usled „plitke zemlje“ (humusa). One donose rod samo kada se dobro natore; „mumuruz“ se seje u uvalama u kojima se i preko leta zadrži vlaga; pasišta su po golim rudinama na mestima Bačište, Prisoje, Vranjevina, Doline, Dolinačko Brdo, Bivoljak, Rakljevi, Bezisten, Zlatni Potok i Kućetine.

Starine, ime i ostali podaci o selu.

Kod Letovca je bilo neko staro naselje. Njegovo groblje je bilo u Grubovici, u kome se vide temelji crkvine. Starih rudarskih okana ima na Čivutskoj Rupi kod Bačišta i na Šumnatoj Čuki poviše Rudina. Jedno mesto u Letovcu naziva se Gradina. Tu sada nema vidnih ostataka od utvrđenja. Godine 1876. podigao je Derviš–paša šanac u Letovcu. Rudine su dobile naziv po travnim rudinama, Letovac po mestu na kome se letovalo sa stokom. Tu su ranije bila povremena stočarska naselja, koja su nedavno postala stalna. Vidni ostaci starijeg stanovništva su po svoj prilici starih rudara.

Poreklo stanovništva.

Današnje selo zaselili su Hercegovci u početku 19. veka. Osnivači su:

– Erci, Kostići, 3 kuće, Aksentijevići, 1 kuća, slava Sv. Nikola u Grubovici. Oni se po svojoj matici nazivaju Ercima (Hercegovcima); imaju krvne rođake u Vučoj na Ibru i u Zdravinju u Toplici. Krajem 19. veka bio je paroh crkve sela Ploče, pod Željinom, jerej Nedeljko Erčević „s Kadijače“.

-Pejovići, 4 kuća, slava Nova Godina, su Vasojevići, došli posle Eraca od Rožaja; imaju krvne rođake u Zrnoseku u kopaoničkom Ibru i negde u Toplici.

U Letovcu su:

-Nedeljković, 1 kuća, slava Sv. Jovan Glavosek, otac Drobnjak doseljen iz Izvora na Rogozni.

-Živkovići, 5 kuća, slava Sv. Nikola, su od Kuča Radovanovića u banjskoj Žerovnici.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Aleksandar Erčevic

    Porodice Aksentijevic i Kostic iz Rudina, porodica Milojevic iz sela Vuce, porodica Ercevic iz sela Zdravinja i Donje Bresnice i verovatno porodica Ercevic iz Lacisleda, vode poreklo od Gavrila Erca, rodjenog u selu Lopate u Crnoj Gori, u drugoj polovini 18. veka.
    Iz braka sa Danojlom dobija tri sina: Radivoja, Jovana i Radisava.
    Potomci najstarijeg sina Radivoja su porodice Kostic i Aksentijevic.Aksentijevici dobijaju prezime po Radivojevom unuku Aksentiju Ercevicu, a porodica Kostic po njegovom sinu Kosti Aksentijevicu, rodjenih u selu Rudine. Iz ove grane je i cuveni Uros Kostic Rudinac, jedan od organizatora Toplickog ustanka na planini Rogozni.
    Potomci Gavrilovog srednjeg sina Jovana su porodice Milojevic iz sela Vuce, kao i porodica Ercevic iz Lacisleda i porodica Ercevic iz Zdravinja i Bresnice.Iz ove grane je i svestenik Nedeljko Ercevic, paroh obnovljene crkve u Socanici, kasnije paroh Plocke crkve.
    Milojevici vode poreklo od Jovanovog unuka Miloja Ercevica, rodjenog u selu Rudine, a kasnije odeljenog u selu Vuci, negde oko 1850-70 godine. Miloje je bio kiridzija i glava zadruge Ercevic.
    Ercevici iz Zdravinja, tj Bresnice, vode poreklo od Milojevog brata, Milosava, rodjenog u selu Rudine, tj Milosavljevih sinova Jerotija i Agatona, doseljenih u Toplicu oko 1870 godine.
    Treci Gavrilov sin je legendarni Radisav Erac, sahranjen kod crkve u selu Kriva Reka.
    Porodicni nadimak je Erci, slava Sveti Nikola.
    IZVOR: Zitije familije Ercevicske, napisao Nedeljko Milosa Ercevic, paroh plocki, 1910 godine u Aleksandrovcu.

    • Milodan

      Aleksandar Erčević!

      Ja ovome ne bih ništa dodao a posebno oduzeo.
      Bilo bi lepo da i ostali, koji raspolažu ovakvim i sličnim podacima to objave na ovaj način.

      Pozdrav!
      Milodan

      • Aleksandar Ercevic

        Hvala puno, Vasi tekstovi objavljeni na ,,Poreklu,, su mi puno pomogli da sklopim delove mozaika, rodoslova koji porodica poseduje, sa porodicama koje sada nose druga prezimena, kao i sa onima koji su se pre 150 godina rasejavali po Srbiji.

  2. Iva Aksentijevic

    Praunuka sam Krstijane i Radisava Aksentijević, žao mi je što sad trenutno u Rudinama niko ne živi, jako je lepo i mnogo volim svoje selo, ali tužno je što propada što nema nikoga da čuva tamo, zadnji koji je živeo tamo je Radoš Kostić… najlepše selo!