Stanovništvo Knića u XV i XVI veku

31. decembar 2017.

komentara: 0

PIŠE: Saradnik portala Poreklo Saša Zarić

O stanovništvu Gruže u srednjovekovnom periodu se zna veoma malo. Osnovni razlog za to su oskudni  istorijski izvori. Srednjovekovna srpska država nije sprovodila popise stanovništva  pa tako za taj period nemamo podatke ni o stanovništvu niti o naseljima. Nakon pada Srbije pod Osmansko carstvo uvodi se praksa popisivanja zemlje koja kod Osmanlija datira iz najstarijih vremena postojanja Osmanske države. Razlog za vršenje popisa bila je namera države da ima tačan uvid u svoje posede i ukupne prihode koji su se ubirali od različitih poreza.

Po naređenju sultana, osmanske popise je obavljala komisija koja se sastojala od carskog poverenika (emina) i popisivača (katiba), a komisiji su morali da pomažu i lokalne srpske  seoske starešine.

Rezultati popisa su upisivani u knjige koje su nazivane Defter ili tefter. Ovim pojmom se nazivaju sve zvanične knjige osmanske administracije koje imaju karakter nekog popisa ili spiska.

Najstariji defter za naše krajeve,  koji je uopšte sačuvan potiče iz 1476. godine, on se nalazi u Arhivu Predsedništva Vlade Republike Turske Bašbakanlik  Aršivi (BBA).

         Osmansko carstvo je bilo podeljeno na najveće upravno teritorijalne celine pašaluke ili vilajete, a pšaluci su se delili na sandžake. Srbija je pod osmanskom vlašću do početka XVI veka pripadala Rumelijskom pašaluku sa sedištem u Sofiji i Smederevskom sandžaku kao nižoj teritorijalnoj jedinici. Nakon formiranja Budimskog pašaluka u njegovom sastavu se našao i Smederevski sandžak.

U najstarijem sačuvanom  osmanskom  detaljnom popisu sandžaka Smederevo iz 1476. godine, gružansko selo Knić je upisano pod imenom Gige. Selo je pripadalo kazi Brvenik. Kaza ili kadiluk u  Osmanskom carstvu je bila upravno sudska jedinica. Kaze su se delile na nahije kao teritorijalna područja a nahije su se dalje delile na naselja.

Postojala  su  tri tipa seoskih naselja, sela, mezre (zapustela sela, selišta ) i halije (upražnjena sela). Razlika između mezri i halija bila je u pretpostavci  da se kategorija prvih neće menjati, dok se za halije pretpostavlja da su privremeno opustela mesta i da će se stanovništvo ubrzo vratiti.

Kaza Brvenik, kojoj 1476. godine pripada selo Knić, kasnije je podeljena i od nje nastaju kadiluci Rudnik, Užice i Požega (Čačak). Iz tog razloga u kasnijim defterima nalazimo da selo Knić pripada kadiluku Požega. Inače, dobar deo gružanskih sela je pripadao kadiluku Rudnik  ili  nahijama Rudnik, Lepenica i Požega ( Čačak ) .

U ovom periodu, Smederevski sandžak je bio podeljen na 19 nahija: Morava, Rudnik, Požega, Braničevo, Mlava, Omolje, Topolovnik, Obala Dunava, Peć, Žabare, Ždrelo, Gvozd, Lučica, Petruš, Niš, Lomnica, Prilep, Lepenica i Levač.

Kasnijom podelom Smederevski sandžak je podeljen na 7 kadiluka koji imaju ukupno 9 nahija. Naša oblast pripada nahijama Sivridže Hisar i Lepenica koje su u sastavu kadiluka Rudnik.

Osmanlijski popisivač je zabeležio da  je Knić 1476. godine  imao 27 domova i dva rataja. Rataj je sluga primićura ili kneza koji obrađuje njihovu zemlju. Selom je upravljao seoski starešina primićur Dabiživ, sin Miloša.

Sledeći dostupan osmanski defter u kome je popisano stanovništvo Knića je  Poimenični popis vlaha smederevskog sandžaka iz 1528. godine. Knić u ovom periodu pripada kadiluku Požega.

            U detaljnom popisu sandžaka Smederevo, rađenom oko 1540. godine, selo Knić ima 78 domova. Primićur sela je Raško sin Stepana a selo je has  Hizira, sina Mustafa – paše. Kako je selo Knić bilo has Mustafinog sina Hizira , ono je bilo njegovo dvorsko imanje i  on je ubirao  prihode od sela Knić.

U kasnijem osmanskom detaljnom popisu  Smederevskog  sandžaka iz 1572. godine, Knić je imao 43 doma, primićur je bio Vuk sin Dragiše.

U kasnijem periodu, selo Knić je opustelo,  a  po austrijskom popisu iz 1718.  godine koji su obavili pukovnik Nejperg i inžinjerijski kapetan Epšelvic, Knić je imao samo 5 domova. U Gružanskoj oblasti  je bilo naseljeno samo 17 sela, sveukupno u 17 Gružanskih sela bilo je samo 57 domova.

Prema prvom  zvaničnom popisu oslobođebog dela Srbije, obavnjenom 1818. godine, u Kniću je bilo 96 Domova i 215 aračkih glava.

U  defteru  iz 1528. godine dat je najdetaljniji  poimenični popis stanovništva tadašnjeg Knića. Pre svega,  važno je napomenuti da među popisanim stanovnicima Knića u osmanskim defterima ne treba tražiti daleke pretke sadašnjeg stanovništva jer  je to srednjovekovno stanovništvo stradalo ili izbeglo  a Knić je u kasnijem peridu opusteo. Ovaj popis  je dat  da bi se pre svega sagledalo kako su izgledali tadašnji osmanski  popisi. Prvo se može uočiti da su popisivane samo muške glave. Ženske glave su popisivane samo u slučaju udovičkih domaćinstava. U najstarijim popisima Osmanskog carstva stanovništvo se popisivalo samo po imenu, prezimena se nisu upisivala.

I možda najznačajnije od svega je to što se iz ovog popisa vidi da je nakon pada Gruže pod vlast Osmanskog carstva srpsko stanovništvo opstalo na ovim prostorima.

Pored nastavka kontinuiteta života  srpskog stanovništva na prostorima Gruže, može se zaključiti da je zadržana i nacionalna svest i život po tradicionalnim hrišćanskim običajima, što dokazuje postojanje tri popa u Kniću, selu  od 62 kuće. Iz popisa se vidi da je u Kniću bilo 4 porodice rataja.

U popisu je navedeno da Knić ima dve mukate mezre, odnosno dva zakupa opustelih sela i to mukata mezre  Brkin Potok  i mukata mezre Jaruga kod sela Ćebeđe.

Današnje naselje Knić je u defteru iz 1528. godine upisano kao selo Kniće sa sledećim podacima: *

Pop, sin Radonje, i s njim Radenko, njegov sin, i Radašin, njegov sin

Petuš, sin Radonje, i s njim Vukdrag, njegov sin, i Radul, njegov sin

Radovan, sin Vukašina, i s njim Todor, njegov brat,  Dobrica, njegov brat,Stojko, njegov bratučed, Petko, njegov bratučed, i Radivoj, njegov unuk

Živko, sin Petka, i s njim Mirko, njegov bratučed

Đurica, sin Radovana, i s njim Šobota, njegov brat,  Radoje, njegov brat  Vukdrag, njegov brat , i Rajak njegov bratučed

Stepan, sin Radivoja, i s njim Đuran, njegov brat, Radosav , njegov brat, i Radivoj, njegov bratučed

Ivan, sin Stepana, i s njim Marko, njegov sin, i Radul, njegov sin

Vučerin, sin Raje, i s njim Ruško, njegov brat ,Vuk njegov sin, Rado, njegov sin, Radosav, njegov sin Vuksan, njegov sin Radić, njegov sin, Todor,njegov sin, i  Cvetko, njegov sin

Radivoj, sin Radka, i s njim Đura, njegov brat, Đurašin, njegov brat Jovan, njegov sin, i Vuk, njegov sin

Radič, sin Radonje, i s njim Radoje, njegov sin, Radivoj, njegov sin Radonja, njegov sin, i Vučihna,njegov sin

Nikašin, sin Radojina, i s njim Vuk, njegov sin Radič, sin Vlatka, i s njim Vučina, njegov sin, Stepan, njegov sin Brajan, njegov sin , i Vučerin njegov sin

Uglješa, sin Radmana ,i s njim Vuk, njegov brat ,i Dragić, njegov brat

Petko, sin Radosala, i s njim Ivan, njegov brat, Rado, njegov brat Radonja, njegov brat, i Stepan, njegov sin

Petko, sin Vidača, i sa njim Petar, njegov sin

Vuk, sin Viđana

Radovan, sin Petka, i s njim Milan, njegov brat, Dragoš, njegov sin, i Stanisav, njegov bratučed

Nikola, sin Stepka, i sa njim Vukoje, njegov sin, Cvetko, njegov sin Đurašin, njegov sin, i Đurko, njegov sin

Raja, sin Radonje, i s njim Petar, njegov brat, Miloš, njegov brat, Rajin, njegov bratučed, Nilola, njegov bratučed, Vukodrag, njegov bratučed, i Radko, njegov bratučed

Božićko, sin Radovana, i s njim Vukač, njegov sin, i Milko, njegov sin Vuk, sin Vučerina, i s njim Radonja, njegov brat, Rada, njegov bratučed, i Todor, njegov stric.

Radič, sin Radosala, i s njim Jovan, njegov sin, Radoje, njegov bratučed, i Božitko, njegov bratučed.

Radohna, sin Stepana, i s njim Cvetko, njegov sin, Radosav, njegov sin ,i Radivoj, njegov sin

Vuk, sin Petka, i s njim Drakul, njegov brat, Petak, njegov sin, Vučihna, njegov sin, Petar, njegov sin, i Radman, njegov sin

Obren, sin Stepka, i s njim Brajan, njegov sin, Ivan, njegov brat, Radivoj, njegov brat, Vučerin, njegov brat, Radosav, njegov unuk, Miloš, njegov unuk, Raleta, njegov sin, Radohna, njegov sin, Raduul, njegov sin, i Rado, njegov sin.

Stepan, sin Stepka, i s njim Petko, njegov sin, Dimitrije, njegov sin, i Dimitrašin, njegov sin.

Radovan, sin Stoje, i s njim Đura, njegov brat, Vučihna, njegov sin, Rado, njegov sin, Stepan, njegov sin

Radonja, sin Stepana, i s njim Radosav, njegov sin, i Miloš, njegov sin

Dragić, sin Đurđa, i s njim Brajan, njegov sin, Radivoj, njegov sin, Jovan ,sin njegov ,Radonja, njegov bratučed, Radić, njegov bratučed, i Radojin, njegov bratučed

Živko, sin Radosala

Radič, sin Radosala

Bogdan, sin Petka, i s njim Vojin, njegov sin, Todor, njegov sin, Jovan, njegov sin, Vuk, njegov sin, Radić, njegov sin, Mita, njegov sin, Stoje, njegov sin, Radivoj, njegov sin, i pop, njegov sin

Radosav, sin Dobrodola

Petko, sin Radosala, i s njim Dimitrije, njegov sin ,Rajić, njegov sin, i Raleta, njegov sin

Radič, sin Rajina, i sa njim Rado, njegov brat, Todor, njegov brat, Jovan, njegov brat, Radivoj, njegov brat, i Rajak, njegov sin

Mihajil, sin Radoja, i s njim Radul, njegov sin, i Vučihna, njegov sin

Rajin, sin Vidača, i s njim Radovan, njegov brat, Jovan, njegov sin, Ivan, njegov sin, Radosav, njegov sin, i Stepan, njegov sin

Radič, sin Radenka, i s njim Petar ,njegov sin, Rajin, njegov sin, Dobrica, njegov bratučed, i Cvetko, njegov bratučed

Vukač ,sin Rade, i s njim Stepan, njegov brat, Pava, njegov sin, Vitko, njegov bratučed, Ilija, njegov sin, i Petar, njegov sin

Vuk, sin Božana ,i s njim Vukač, njegov sin, Radosav, njegov sin, i Ivaniš, njegov sin

Radonja, sin Radosala, i s njim Nikola, njegov sin, Cvetko, njegov sin, Mileta, njegov sin, Radonja, njegov sin, i Simon, njegov si.

Radonja, sin Radula, i s njim Vuk, njegov sin, Jovan, njegov sin, i Radosav, njegov sin

Jovan, sin Staniše, i s njim Rado, njegov bratučed, i Vukdrag, njegov bratučed

Vukman, pop, i s njim Radić, njegov sin, Pava, njegov sin, Rado, njegov sin

Jovan, sin Stanića, i s njim  Đura, njegov sin, Pava, njegov sin, Dobrica, njegov brat, Rusmir, njegov sin, i Dobrica, njegov bratučed

Todor, sin Staniše, i s njim Cvetko, njegov sin, i Cvetkoje, njegov sin

Dimitrije, sin Staniše ,i s njim Grubač, njegov brat, Radivoj, njegov sin, Vuk, njegov sin Rajak, njegov bratučed, i Radman, njegov sin

Vuk ,sin Radovana ,i s njim Vučeta, njegov brat

Đurađ, sin Stojana, i s njim Drakul, njegov sin

Đurađ, sin Božidara, i s njim Stepan, njegov sin, Božićko, njegov sin, i Dimitrije, njegov sin

Đurađ, sin Vukosala, i s njim Radić, njegov sin, Raša, njegov sin, i Radonja, njegov sin

Raja, sin Radivoja, i s njim Milko, njegov sin, i Vučina, njegov sin

Miloš, sin Stepana, i s njim Radul, njegov sin

Radivoj, sin Tomaša, i s njim Božićko, njegov brat, i Vuk, njegov brat

Radivoj, sin Đurana, i s njim Radman, njegov brat, Radonja, njegov brat, i Jovan, njegov si.

Nikola, sin Radič.

Marko, sin Radonje, i s njim Vuk, njegov brat

Selak, sin Radosala, i s njim Živko, njegov brat, i Belić, njegov brat

Rado, sin Lale

Vukač, sin Vučića

Stanko, sin Radovana

Radovan, sin Vukašina, pastorak

Mukata mezre Brkin Potok pripada spomenutom selu u posedu Belića, sina Staniše, godišnje  166

Mukata mezre Jaruga kod sela Ćebeđe, u posedu Lale, sina Stojana, sina Raška, godišnje 100

Rataji:

Petko, sin Radomira, i s njim Damjan, njegov sin, Todor, njegov sin Vučihna, njegov sin, i Dragiša, njegov sin

Kovač, sin Vlatka, i s njim Petračina, njegov sin, Radovan, njegov unuk, Nikola, njegov unuk, i Todor, njegov sin

Vukač, sin Vukosala, i s njim Bojin, njegov brat, Rajko, njegov brat, Vukdrag, njegov brat, i Duka, njegov brat

Radosav, sin  Radisala, i s njim Cvetko, njegov sin, i Grubač, njegov sin

Domova:62   Tabija:181   Mukata:2    Rataja:4   Tabija:14

*Kao izvor za spisak popisanog stanovništva  korišćena je knjiga “Turski katastarski popisi nekih područja  zapadne Srbije XV i  XVI vek”, Ahmed S. Aličić

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Saša Zarić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.