Poreklo prezimena, selo Plema (Rudo)

15. oktobar 2017.

komentara: 1

Poreklo stanovištva sela Plema, opština Rudo – BiH (RS). Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo se nalazi severno od Bjelušina a severno od Uvca i druma, koji vodi pored njega. Selo je delom u prisojnoj strani a delom u ravnici. Kuće su u stranama Garištima i Plemi i u ravnici Marića Luka.

Vode.

Selo ima dovoljno izvorske vode za piće.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje, kao i nešto kosnice, nalazi se pored kuća. Zemlja je delimično dobra i rodna, naročito u ravnici.

Sa ispašama selo je oskudno, zbog toga što je isuviše iskrčeno i uzirćeno a i zbog toga što im je granica, koja tu prolazi, onemogućava da se koriste pašama na drugoj strani Lima. Ispaše su im nešto u Pejovu Brdu i Vujovini iznad sela a nešto po zabranima u čifluku, gde napasaju krave i volove.

Selu je šuma sa južne i jugo-zapadne strane i to je Sirova Gora, koja se prostire odmah iznad sela.

Tip sela.

Seoske kuće su u dvema grupama; u Plemi i Marića Luci. Marića Luka je na drugoj strani sela, preko druma Višegrad – Uvac a pod brdom Cigom. Odatle do Pleme ima četvrta sata hoda. U Marića Luci kuće su na rastojanju od 20 do 50 koraka, u Plemi na 250-500 metara. Ima još jedna kuća u Garištima, pola sata od Pleme.

U selu ima 28 kuća, u kojima je 11 rodova: Nikolići (3 kuće), Bandovići (6), Pantovići (4), Retovići (2), Martići (2), Stupići (2), Stikići (4), Gavrilovići-Toromani (1), Gavrilovići (2), Čupo (1) i Pačići (1).

Ime sela.

Nema nikakvog tumačenja o toma kako je selo ovo selo dobilo.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Na mestu današnjeg sela bilo je u prošlosti naselja, što se vidimo ostacima starog groblja sa stećcima, koje se nlazi u Ravnom Gaju više Pleme. Zatim, ima starinaca, za koje se zna da su ovde od starina.

U selu suove porodice:

-Retovići su starinci. Slave Sv. Đorđa.

-Nikolići su starinci kojima je pravo ime Milivojevići a sadašnje prezime dobili su po dedi Nikolici. Slave Sv. Đorđa.

-Bandovići-Gavrilovići su se doselili iz Hercegovine posle Karađorđeve Krajine. Ove porodice ima dosta po Srbiji. Staro ime je prezime Toromani. Slave Sv. Đorđa.

-Stikići i Stupići su se doselili iz Odžaka u Bjelušinama pre 80 godina. Slave Nikoljdan.

-Pantovići su se doselili iz Rudoga pre 70 godina. Slave Pantelijevdan.

-Pačići su se doselili iz Mokronoga pre 50 godina. Slave Nikoljdan.

-Čupo je iz Mokronoga, odakle se doslio pre 35 godina Milisav Čupo i prizetio se kod Pačića. Slavi Jovanjdan.

-Martići su od Ćupovića iz Bovana. Ovako su nazvani po baba Marti. Došli su u Plemu posle poslednjeg srpsko-turskog rata. Slave Aranđelovdan.

-Gavrilovići su od nekog Gavrila, koji je došao iz Mokronoga i prizetio se kod Retovića. Slave Jovanjdan.

IZVOR: Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Marko Pantovic

    Zelim da saznam više o poreklu Pantovića (krsna slava Sveti Pantelejmon) iz sela Plema opstina Rudo, Republika Srpska. Hvala unapred