Poreklo prezimena, selo Donji Barbeš (Gadžin Han)

7. avgust 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donji Barbeš*, opština Gadžin Han – Nišavski okrug. Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Ime sela.

Kako se u prvo vreme zvalo i kada je dobilo naziv Donji Barbeš – ne zna se. Čak se i malo zna značenje sadašnjeg imena. Postoje tri tumačenja, ali su jako nepouzdana. Po jednom je nekada na mestu zvanom Kapovac bilo selo koje se zvalo Barbeš, jer je u njemu bilo dosta bara. Na turskom kaže se pet kaže „beš“ pa je od te dve reči, bara i beš nastalo ime Barbeš. Docnije je selo izmešteno na lokaciju današnjeg Gornjeg i Donjeg Barbeša.

Po drugom predanju selo se nalazilo između Gornje i Donje Bare, gde su danas livade, i da je tu bilo mnogo bara. Predanje tvrdi da je ime Barbeš nastalo od reči „bara“ – „barište“ i da je to vremenom to preinačeno u Barbeš.

Treće predanje tvrdi da reč „beš“ na turskom, kao što je rečeno, znači pet ali da reč „bar“ na persijskom znači polupusto mesto. Otuda bi te reči spojeno u jednu značile „peto polupusto mesto“

Poreklo stanovništva.

-Cvetkovići, Živkovići, Petrovići i Nikolići. Ove četriri familije, pouzdano se zna, potiču od istok pretka, ali sadašnji potomci ne znaju ime tog pretka niti odakle se doselio pa se pretpostavlja da su starosedeoci. Izgleda da su najstarija familija u selu. Nadimak ove familije (zapravo sve četiri) je Kovačevci, verovatno po nekom pretku kovaču. Ima ih odseljenih 8 kuća, najviše u Nišu. Slava Sv. Đorđe.

-Stevanovići (Stevčinci). Osnivač roda je Stevan zvani Stevča. Stevan je bio istaknut u selu. Skupljao je porez za turske vlasti. Otišao je i u Instanbul da odnese porez i nije se otuda vratio. U selu ih ima pet kuća a odseljeno je 48 članova familija – u Nišu, Zagrebu, Rijeku i Kosovsku Mitrovicu. Slava Sv. Đorđe.

-Stanjinci. Familiju je zasnovao Stanko oko 1782. godine. Smatra se da su starosedeoci. U selu ima 15 kuća, Nišu 9, Gadžinom Hanu jedna, u Beogradu dve i Kanadi jedna. Prezime su dobili po Stanku koga su zvali Stanja. Slave Nikoljdan.

-Devinci. Familiju je zasnovao predak o kome današnji potomci znaju samo nadimaak – Deva. Rod je osnovan oko 1800. godine i starosedeoci su. U selu ih ima 14 kuća a odseljeno ih je 11 – u Beogradu i Nišu. Slave Mitrovdan.

-Sedlarci. Rod je zasnovao Miloš 1810. godine. Doselio se iz Sedlareva kod Gostivara. U selu ih ima 7 kuća i isto toliko odseljenih u Niš. U ovoj familiji dugo se negovao kačerski (pinterski) zanat. Slave Aranđelovdan.

-Brankovci. Rod je zasnovao Stevan oko 1800. godine, ali potomci ne znaju da li su starosedeoci. U selu ih ima tri kuće a i Nišu četiri. Slave Nikoljdan.

-Mirkovci. Rod je zasnovao Mirko koko 1800. godine. Mirko se doselio iz Rupnog Dola kod Gornjeg Barbeša, te je ovo starosedelačka familija. U selu ih ima 5 a na strani 3  kuće – jedna u Kanadi i dve u Nišu. Ne kaže se koju slavu slave.

-Miškinci (Savići, Jovanovići, Vučkovići i Dimitrijevići) su jedna od najstarijih familija u selu. Ne znaju zajedničkog pretka. Ima ih u selu 7 kuća, u Nišu 4 i jedna u Nemačkoj. Slave Mitrovdan.

-Cekini. Familija je očuvala predanje da je Ceka, osnivač roda, došao iz Ugarske (Mađarske) u Babičko za vreme Prvog srpskog ustanka. U Mađarskoj je bio zarobljenik kod nekog gazde. Ceka i ćerka od gazde su uzeli zlato od gazde i pobegli u Babičko. Ubrzo je Ceka došao u Donji Barbeš. U selu ih ima 6 kuća a odseljenih 11 – Beogradu, SAD, Čačku, Prokuplju i Nišu. Slave Nikoljdan.

-Novkovci. U familiji znaju da su u selu Rupju kod Crne Trave živela tri brata sa sestrom. Jednom Turčinu se svidela devojka i počeo je stalno da dolazi k njima. Jednom prilikom su ga braća ubila i pobegla na sever. Jedan od braće, Novko se nastanio u Donjem Barbešu, drugi u Dukatu a treći u Razgojni. Ova seoba se desila oko 1800. godine. U selu ih ima 9 a odseljenih 12 očega u Nišu 8, Beogradu dve i Gadžinom Hanu dve. Slave Sv. Vasilija – Novu Godinu.

-Vetanci. Familiju je zasnovao u Veti – Marko, a iz Vete u Donji Barbeš je došao Jovan unuk Markov, 1915. godine zbog teških uslova života u Veti. U selu ih ima 3 kuće i u Nišu dve. Imaju posebnu sklonost za muziku. Slave Sv. Đorđe.

-Markovci. Familija je doseljena iz Gornjeg Vlasa. Najstariji predak koga znaju je Stamenko. U selu ih ima jedna kuća, u Nišu i Donjoj Trnavi po jedna. Slave Užice i Verižice(?)

-Samardžije. Doseljeni suoko 1800. godine iz crne Trave. Prezime su dobili po Stojanu, koji je držao mehanu i pravio samare. U selu ih ima 3 kuće a odseljenih 5 kuća, jedna u Nišu  ostale u Gornjem Barbešu. Slave Stevanjdan.

-Icinci. Familiju je zasnovao Marinko, ali se ne zna da li su starosedeoci. Prezime su dobili po nekom pretku koji je imao nadimak Ica. U selu i  Nišu imaju po jednu kuću. Slave Sv. Đorđa.

-Blagojinci. Familiju je zasnovao Cvetan posle Prvog srpskog ustanka. Doseljen je iz Sedlareva kod Gostivara. U Sedlarevu su ubili Turčina i pobegli u Donji Barbeš. Prezime su dobili po Blagoju, članu familije, koji je bio predsednik opštine. U selu ih ima 5 kuća i odseljenih tri. Slave Aranđelovdan.

*U pisanju ove knjige piscu su pomagali anketari, različiti za svako naselje, koji se nisu pridržavali opštih uputstava akademika Jovana Cvijića o pisanju „poreklu prezimena“ naseljenih mesta u Srbiji. Tako je pisac hronike ovog naselja, Mile Mladenović iz Donjeg Barbeša, obradio samo poreklo prezimena. „Ime sela“ preuzeto od sela Gornji Barbeš.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.