Poreklo prezimena, selo Borince (Bojnik)

11. jun 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Borince, opština Bojnik – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

 Borince je podplaninsko selo koje se nalazi na padinama Petrove Gore i to delimično pod samim Velikim Petrovcem. Oko ovog sela su atari sela Obražde sa severozapada, Slišana sa juga, Gajtana sa zapada i Majkovaca sa istoka. Ima dve mahale – Selo i Statovac.

Tip sela.

I ovo selo, kao i sva sela istočnih doseljenika, je zbijenog tipa, s’ tim što mu je mahala Statovac prilično udaljena od centralnog dela Borinca, koje nosi naziv Selo.

Ime sela.

Nema nikakve legende o postanku imena ovoga sela. Po svoj prilici selo je dobilo ime ili po imenu njegovog osnivača ili baštinika ili, pak, po  borovoj šumi koja je mogla rasti na padinama Petrove Gore. Ovo ime verovatno potiče iz doba srpske srednjovekovne države.

Vode.

Kroz Borince protiče Borinačka Reka, koja prima sa desne strane Statovački Potok. Izvorište Borinačke Reke nalazi se na mestu zvanom Šopot na Radanu.

U ataru ovog sela ima nekoliko izvora: Todorov Kladenac, Bujerov Izvor, Turska Čabura ili Velika Padina, U Zukar a zovu ga i Čubura Ibriš. Nalazi se više mahale Statovac. Iz izvorišta Lekovita Voda, koje je ranije bilo kultno mesto nako je su izlazile žene na Đurđevdan, uhvaćena je voda i kaptirana u seoski vodovod pa je dobijena voda i za javnu spomen česmu u sredini Borinca.

Zemlje i šume.

Atar sela Borinca veličine je 594 hektara. Oranice i bašte zahvataju 133 hektara, voćnjaci 15, vinogradi 3, livade 107, pašnjaci 210, šume 97 dok je neplodno zemljište 29 hektara.

Zemljište nosi ove nazive: Ogorevine, Ravnište, Dobrijan, Česma, Ibriš, Bara, Selište, Moline, Brduljske Livade, Blagunjak, Markov Potok, Štetine, Bara druga i Rid.

Iz prošlosti sela.

Iznad sela su zidane crkve posvećene Ognjenoj Mariji. Na Velikom Petrovcu je crkva Sv. Petra. Vodovod iz Radana za Caričin Grad prolazio je kroz borinački atar.

Kada su se prvi naseljenici sa istoka počeli doseljavati u Borince zatekli su samo tri arbanaške kuće. U rasedliji koja razdvaja Radan planinu od Vidojevice postoje tri sela pod imenom Statovac, Gornji , Donji i Srednji. Mahala sela Borinca Statovac je četvrto naselje pod ovim imenom.

Iz najnovije istorije zabeležen je ovaj događaj, vezan sa mahalu Statovac. Partizani su u toj mahali potukli jednu bugarsku jedinicu. Kada je kaznena ekspedicija bugarske vojske i pohvatala Statovčane u nameri da ih strelja u znak odmazde, ovi  su se spasli lukastvom. Rekli su da se njihovo selo zove Borince a da je selo Statovac daleko od njih. Bugarski oficiri su u ovo poverovali, na kartama našli selo Statovac, Statovčane pustili i otišli upravcu sela između Radana i Vidojevice, koja je bila pod četničkom vlašću.

Poreklo stanovništva.

Borince spada u pustorečka sela čija se populacija rapidno smanjuje; 1953. godine u njemu je živelo 418 stanovnika a 1971. godine bilo ih je samo 241.

Sadašnje stanovništvo čine ovi rodovi:

-Jankovići su poreklom iz Crne Trave.

-Ignjatovići su poreklom iz Crne Trave.

-Markovići su poreklom iz Crne Trave.

-Videnovići su se doselili iz Ruplja.

-Stojičići-Dobropoljci su iz Dobrog Polja.

-Mitići-Dobropoljci su iz Dobrog Polja.

-Petrovići-Garci su iz Gara.

-Đikići-Brduljci su iz Brdulja – mahale Crne Trave.

-Spasići-Brduljci su iz Brdulja.

-Vukašinovići su iz Vučinog Dola, mahale Crne Trave.

Zanimanje stanovnika.

Borinačka zemlja, ona pod oranicama, nije dovoljan da ishrani stanovništvo ovog sela. Osim toga kvalitet nije kao u dolini Puste Reke. Zbog toga su, po tradiciji, Borinčani su svi pečalbari: zidari, tesari, fasaderi, keramičari. To se vidi i po načinu njihovog odevanja, svu su obučeni u konfecijska radnička odela. Rade po celoj zemlji. U inostranstvu ih ima 11. Zemlju obrađuju žene i starci. Imaju po jednu kravu. Voće je ranije gajeno više. Kada su se naselili preci sadašnjih rodova zatekli su mnogo krušaka. Na mestu Čabura i sada postoje stare kruške – golemke, žutonajke i ječmenke.

U selu postoji četvororazredna osnovna škola, istureno odeljenje oranske osnovne škole. Pohađaju je deca iz Borinca, Obražde i Majkovca.

IZVOR:  Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.