Poreklo prezimena, selo Kukulovce (Leskovac)

23. april 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kukulovce, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kukulovce, najmanje selo u Sušici, nalazi se osam kilometara jugozapadno od Leskovca, na obalama reke Sušice. Ovde je reka Sušica proširila svoju ravan pa je selo nastalo na zadnjoj terasi i celo je u maloj ravnici Sušice.

Ime sela.

Kukulovce je dobilo ime po poljskom cveću kukulu, koja u proleće prekrije livade u ataru ovog sela. Moguće je da je ime sela nastalo po imenu pastira vlaške narodnosti Kukulu, koji se ovde prvi naselio.

Vode.

Kukulovce je na obali reke Sušice. Pored reke postoji jedan izvor, ispod sela. Za domaće potrebe svaka kuća ima svoj bunar. Bunari su duboki od 10 do 18 metara.

Postanak sela i prošlost.

Kukulovca nema u srednjovekovnim spomenicima. Pod Turicma je imalo dva gospodara: Jumera (Omera) i Dur-Babu. Jumerov (Omerov) čardak nalazio se u sadašnjem dvorištu Blagoja Nikolića. Pred kraj turske vlasti selo je imalo sedam kuća, od kojih je šest činilo gospodarluk Jumerov a jedna gospodarluk Dur-Babe.

Han je zabeležio selo Kukulovce, ali nije naveo njegov broj kuća dok je posle oslobođenja od Turaka selo imalo12 poreskih glava.

Kada je selo oslobođeno od Turaka 1877. godine gospdoar sela Jumer (Omer) pobegao je u Skoplje, pa se posle rata javio za naknadu, te je selo plaćalo agrarni dug.

Zemlje i šume.

Atar ovog sela obuhvata prostor od 335 hektara, od koje površine obradiva zemlja zahvata 208 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Rosuljke, Na Dub, na Dur-Babe, Vlaški Prt, Preko Vlaški Prt, Ječmenke, Do Togačevačko, Petrov Zabel, Jankov Dub i Pod Rid.

Poreklo stanovništva.

Po popisu stanovništva iz 1959 godine u ovom selu su postojala 42 domaćinstva sa 396 stanovnika.

U jesen 1960 godine u Kukulovcu su živeli ovi rodovi:

-Marinkovci su poreklom iz Bunuše.

-Tasini-Đokinci su starosedeoci.

-Džojini su starosedeoci.

-Prendini su doseljeni iz Donjeg Jajna.

-Ranđelovići su doseljenici ali se na zna odakle.

-Nikolići su doseljenici ali se ne zna odakle.

-Mečkari su iz Radonjice, doseljeni zbog dobre paše.

-Brezovčani su doseljeni iz Brezovice kod Vranja.

Zanimanje stanovništva.

Meštani ovog sela se bave zemljoradnjom. Na njivama seju sve vrste žita. Vinograde do pre nekoliko godina nisu imali. Od stoke su 1960 godine imali: 600 ovaca, krava 60, bivola 40, konja 10. Svaka kuća gaji svinje za prodaju i 1-2 za domaće potrebe. Pčele imaju tri domaćinstva, ali u malom broju.

IZVOR: Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.