Poreklo prezimena, selo Igrište (Leskovac)

23. april 2017.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Igrište, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Igrište se nalazi u vrhu sušičke oblasti, 18 kilometara jugozapadno od Leskovca, kad se ide putem kroz Sušicu, na obodu Kotline i podnožju zadnjih prevoja planinskog masiva Goljaka. Ono se sa istočne strane dodiruje sa atarom sela Miroševca i njemu gravitira administrativno. Selo ne pripada Porečju u užem smislu, već maloj oblasti Sušici, koja spada u širi pojam Porečja. Sa ovim selom se izlazi iz veterničke ravni i ulazi u Sušicu, dolinu istoimene reke, jedine leve pritoke reke Veternice kad ona napusti Poljanicu i Klisuru i uđe u Kotlinu. U dolini ove rečice nalazi se pet naselja, To su, pored Igrišta, ova sela: Slavujevce, Drvodelje, Kukulovce i Šišince.

Ime sela.

Igrište u srpskom rečniku označava mesta nakome se igra. Moguće je da je u dalekoj prošlosti, dok naši slovenski preci nisu primili hrišćanstvo, izvodili igre sa značenjem kultne radnje. Taj lokalitet je prenet na ime sela, koje je tu nastalo.

Vode.

Igrište se nalazi mestu gde se formira reka Sušica od dva potoka;  jednog koji izvire iz Hajdučkog Kladenca i drugog, čije se izvorište nalazi na potesu Bratinovac iz Suvog Kladenca ispod Markove Glave. Iaoko se Igrište nalazi na brdovitom terenu, izdanske vode se nađu, pa meštani kopaaju bunare iz kojih koriste vodu za svoje potrebe.

Zemlje i šume.

Atar ovog sela ima površicu od 636 hektara, od čega na obradivu površinu pada 265 hektara, pod voćnjacima je 22, pašnjacima 72 i pod šumom 175 hektara.

Zemlja sela Igrište nosi ove nazive: Svatovska Arnica, Ravnište, Duvanište, Dolina, Arnautsko Groblje, Palen Čukar, Tanki Rid, Rosulje, Seliška Dolina,Ržište, Poljnska Arnica, Srednja Arnica, Konjarska Arnica, Beli Kamen i Rašitovica.

Postanak sela i prošlost.

Selo Igrište se ne pominje u poveljama srpskih srednjovekovnih vladara koje se odnose na Dubočicu i Sušicu. To može značiti da je ono mlađe naselje i da u XIV veku, iz koga su ova dokumenta, ono nije ni postojalo. U tim dokumentima se pominju selo Sušica i reka Sušica.

Han pominje Igrište i beleži da je 1858. godine imalo samo osam kuća a, posle oslobođenja, je imalo 22 poreske glave.

Kako je poznato da je Igrište sa vreme Turaka bilo naseljeno Arbanasima, verovatno je Han zabeležio turske kuće u ovom selu. Sa druge strane nije verovatno 22 poreske glave bili Arbanasi, jer se zna da su oni pred srpskom vojskom napustili selo i odselili se u oblasti planine Goljaka.

Poreklo stanovništva.

Prema popisu stanovništva iz 1959. godine Igrište je imalo 101 kuću i 599 stanovnika. Svi su naseljenici, koji su došli u Igrište nakon oslobođenja od Turaka. Najpre je došla 12 Brezovčana, sela na granici prema Turskoj 1878 godine. Kupili su zemlju od Arbanasa, ali su u početku imali stalne sukobe sa njima. Arbanasi su prelazili granicu, upadali u selo i odvodili stoku naseljenika. Kasnije su se naselili i ostali.

Arbanasi su se naseljavali u srpsko selo Igrište postepeno i verovatno je ovo jedno od najmlađih sela u Leskovačkoj Kotlini. Ne postoje dokazi da je seoba pod Arsenijem Čarnojevićem s kraja XVII veka obuhvatali ove krajeve. Utvrđeno je da su neki rodovi iz Igršta prognani od Arbnasa za vreme Turaka i naselili u okolnim porečkim selima – u Miroševcu su Dudinci 8 kuća i Mickini 7 kuća i u Gorini roda Igrištanci – 10 kuća. Moguće je da ih ima i u drugim selima.

Rodovi:

-Bosaci su iz sela Brezovice  kod Vranja.

-Stankovići su iz Brezovice.

-Stanoje Mihajlović je iz Brezovice.

-Stajići su iz Prvoneka kod Vranja.

-Đorđe Stanković je iz Prvoneka.

-Radoje Dodić je iz Prvoneka.

-Božil Đorđević je iz Drenovca kod Vranja.

-Đelići su iz Jaovca kod Vranja.

-Cvetkovići su iz Jaovca.

-Rašići su iz Golemog Sela – Poljanica.

-Cveta ud. Rašić je iz Slavujevca.

-Antići su iz Jaova.

-Spasići su iz Mačkatice, Masurice.

-Đorđevići su iz Beliševa.

-Stojan Petrović je iz Trstene.

Zanimanje stanovništva.

Glavno zanimanje je zemljoradnja i stočarstvo. Kao naseljenici su brzo dolazi do novca – sekli su šumu i prodavali drva ili pravili ćumur.

Imaju istureno odeljenje Osnove škole u Miroševcu i zadružnu prodavnicu.

Malo ih ima zaposelnih u industriji, zbog udaljenosti od Leskovca i Vučja. Imaju samo jednu ugostiteljslu radnju od zanatskih radnji. Inače doseljenici Vranjanci, Masuričani i Poljaničani su otresiti, veoma vredni ljudi ali nisu u prilici da iskažu sve svoje sposobnosti.

IZVOR: Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Mimica

    Trazim svoju familiju posle oca nemam nikog pradeda mi je bio nikola ristic deda stanko ristic a otac zivojin ristic

    • Milodan

      Mimica!

      Ristića u selu Igrište, po knjizi, NEMA. Nažalost, kako je to običaj, na kraju knjige su zapisana sva prezimena u knjizi, ali ih ovde nema, tako da nisam mogao da utvrdim gde Ristići postoje. Prema tome, ne mogu Vam pomoći.

      Pozdrav,
      Milodan

  2. Mimica

    Hvala vam ipak u svakom slucaju jedino sto znam da mi je poreklo iz to selo neumorno trazim i dalje da mi se bilo ko javi

  3. Gile

    U selu zivi jedna porodica Ristic

  4. Marko

    Da li se zna nesto o Djelicima?
    Ako neko ima neke informacije neka mi se javi ili odgovori na poruku, odrastao sam u domu i ne znam puno o svom poreklu.hvala