Poreklo prezimena, selo Drvodelja (Leskovac)

23. april 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Drvodelja, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Drvodelja se nalazi u dolini reke Sušice, udaljeno dva kilometra nizvodno od Slavujevca i 14 kilometara od Leskovca. Sa severozapadne strane se gotovo više ne javljaju bregovi, zemljište je blago nagnuto u pravcu juga i jugoistoka. Samo sa južne i jugoistočne strane oštrije se dižu brežuljci u čijem podnožju useklo korito Sušice.

Ime selu.

 Nekada je prostor gde je danas selo bilo pod gustom šumom. U šumi su radile drvodelje, čije su kolibe na radilištu, vremenom, prerasle u stalno ljudsko naselje, koje je dobilo ime po njima – drvodeljama. Tako je nastalo  ime sela.

Postanak i prošlost sela.

Svakako da je selo Drvodelja nastalo posle XIV veka, jer da ga je bilo u ovom veku, dokument kneginje Milice i njenih sinova Stefana i Vuka obeležio bi granice zabeli datom manastiru Sv. Pantelejmonu na Svetoj Gori. Drvodelja je novije  naselje u odnosu na stara naselja u ravno delu Porečja.

Kada su Arbanasi počelida naseljavaju severoistočne padine Goljaka i Poljanice. Njihov talas je došao da granica sela Drvodelja ali u njega nisu ulazili. Samo selo je potčinio sakati Arbanas Ibraim iz Igrišta, ali je u selu bilo ljudi koji su sačuvali ličnu slobodu.

Han pominje selo Drvodelja i navodi da je to selo 1858 godine imalo 12 kuća dok je posle oslobođenja od Turaka, 20 godina kasnije, ono imalo 16 poreskih glava.

Posle oslobođenja, kao potčinjeno selo, plaćalo je agrarni dug.

Vode.

Drvodelja se nalazi u najvećem delu na desnoj obali Sušice. Meštani kopaju bunare u svojim dvorištima iz kojih koriste vodu za svoje potrebe.

Zemlje i šume.

Atar sela Drvodelje zahvata prostor od 409 hektara, od čega je pod oranicama 154 hektara, pod šumom je 182 i livadama 31 hektar.

Zemljište nosi ove nazive: Kameniti Put, Progon, Dunjički, Gornje Polje, Ograđa, Crnata Dolina, Rosulja, Smrčje, Vitlište, Đeraniđte, Srenjar i Gorki. Šume: Kitice, Stankova Dolina, Golema Arnica, Lis Arnica, Široke Aenice i Srednje Arnice, Vinogradi: Rid – dva ara.

Poreklo stanovištva.

Godine 1959 ovo selo jeimalo 46 domaćinstava i 315 stanovnika.

U njemu žive ovi rodovi:

-Grci su iz okoline Soluna.

-Uzunci, osnivač roda je poreklom iz Pertata.

-Markovići su doseljeni iz Slavujevca.

-Slavkovci su starosedeoci.

-Đinkovići su iz Belog Potoka.

-Stojkovci-Đonići su starosedeoci.

-Gorčini su iz Slavujevca.

-Živkini su starosedeoci.

-Uroš Veljković je iz Radevca.

-Nikola Stajić je iz Prvoneka kod Vranja. Bili su najpre u Igrištu.

-Cvetko Radenković je iz Brezovice – Vranje.

-Stojiljkovići – Bujerci su starosedeoci.

-Turci su iz Lepčinca, koje je 1912. godine bilo u Turskoj.

-Pupinci (od Đure Pupovog) su iz Brze.

-Mumgejini su iz Žabljana.

-Stojan Batirović, Rom, nadničar i konopljar, doseljen iz Vranja.

U ataru ovog sela svoje imanja su imali i neki Leskovčani, uglavnom šume kupljenih na javnoj licitaciji od prezaduženih meštana.

Zanimanje stanovništva.

Glavno zanimanje stanovništva ovog sela je zemljoradnja. Seju sve žitarice. Nekada su gajili konoplju i bavili se stočarstvom. Danas imaju krave i svinje ali u manjem broju. Nekada su pravili ćumur. Zanatlija danas u ovom selu nema.

IZVOR: Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.