Капетан Мирослав Демић од Брубнограда, понос Демића и Баније Reviewed by Momizat on . Мирослав Демић, син мајора (тада натпоручника) Андрије Демића од Брубнограда и Јелене Бороте, рођен је 1878. године у Класнићу код Глине. Војну каријеру започео Мирослав Демић, син мајора (тада натпоручника) Андрије Демића од Брубнограда и Јелене Бороте, рођен је 1878. године у Класнићу код Глине. Војну каријеру започео Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Петар Демић » Капетан Мирослав Демић од Брубнограда, понос Демића и Баније

Капетан Мирослав Демић од Брубнограда, понос Демића и Баније

Мирослав Демић, син мајора (тада натпоручника) Андрије Демића од Брубнограда и Јелене Бороте, рођен је 1878. године у Класнићу код Глине. Војну каријеру започео је 1898. године као кадет 18. чешке пјешадијске регименте.

 

Те 1914. године, капетан Мирослав Демић од Брубнограда био је командант седме чете другог батаљона 18. чешке пјешадијске регименте распоређене у Фојници код Гацка.
Дана 10.08.1914. године, након добијања наређења да са својом јединицом нападне црногорску војску, Мирослав је у Шипачну извршио самоубиство, не желећи ударити на браћу. Према војној документацији, сахрањен је истог дана у Фојници и он је прва жртва 18. чешке пјешадијске регименте у Првом свјетском рату.
Ови подаци могу се пронаћи у дневнику официра 18. чешке пјешадијске регименте Бохумила Паздерке.

АУТОР: Сарадник портала Порекло Петар Демић


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top