Poreklo prezimena, selo Smrdan (Leskovac)

1. april 2017.

komentara: 0

 Poreklo stanovništva sela Smrdan, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Smrdan je podignut na blagoj padini niže jezerske terase, na krajnjim severozapadnim obroncima Babičke Gore.

Tip sela.

Smrdan selo zbijenog tipa i sav je u jednoj grupi kuća.

Ime sela.

Za vreme Turaka na mestu gde je danas selo živela je neka baba. Jednog dana baba je na ognjištu kuvala pasulj. Odnekuda je naišao neki gladan Turčin pa je gledao šta baba sprema za ručak, pa videvši pasulj a očekivavši nešto bolje on pljune u sud u kome se pasulj kuvao. Baba, besna na Turčina,  je istog udarila nekom velikom kutlačom po glavi i ubila ga. Baba ga je odvukla u neku jarugu, gde je istrunuo – „usmrdeja se“. Po tome je i samo naselje na ovom mestu dobilo ime Smrdan.

Vode.

Pored sela teki dva planinska potoka; Cerovac i Cerak. Oba izviru u ataru sela Smrdan, ispod sela se sastaju i taj vodeni tok utiče u Južnu Moravu na mestu zvanom Jezave.

U Smrdanu ima nekoliko kladenaca: Cerovac, Đokin Kladenac, Cerak, Stranče, Vrljak ili Vrljački Kladenac.

Bunara ima malo, jedan je pred zgradom osnovne škole. U Smrdanu postoje dve seoske česme. I pored toga, kaptirajući nekoliko izvorišta u selo je dovedena voda iz planina i svaka kuća ima česmu.

Zemlje i šume.

Smrdan je do skora smatran zaseokom Grdanice, pa u katastru nema svoju katastarsku opšinu već se njegov atar vodi kao atar sela Grdanica.

Zemlja u ataru Smrdana nosi ove nazive: Gločica, Slanište, Golema Kotija, Krtičevica, Sokol, Ornice,Žežnica, Tanki Del, Lojzište, Jasen, Selište i Crkvište.

Postanak sela i prošlost.

Kao zaselak Grdanice, Smrdan je bio potčinjen istom gospodaru. Smrdana nema kao samostalnog sela u prvim srpskim popisima 1878. godine.

Poreklo stanovništva.

U Smrdanu je 1953. godine bila 61 kuća i 420 stanovnika a 1971. godine popisano je 65 domaćinstava ali samo 298 stanovnika. Odliv stanovnika je upadljivo visok.

Sada u Smrdanu žive ovi rodovi:

Bojanci su najstariji i najmnogobrojniji rod, ima ih 40 kuća.

Dunđerci, su zidari, poreklom iz Crne Trave.

Marjanovčiki u iz Novog Sela – Zaplanje.

Kocići su nepoznatog porekla.

Iz Smrdana je proces iseljavanja počeo još pre oslobođenja od Turaka. Tako se iz  Smrdana odselio Milenko u Leskovac i od koga su Milenkovići, mnogobrojna i ugledna porodica u tom gradu. Od Bojanaca ima tri kuće u Brestovcu, jedna u Pukovcu, 20 kuća i zaplanjskoj Toponici, 7 kuća i Grdanici, 3 u Novom Selu, jedna u Brzom Brodu i 5 u Leskovcu.

IZVOR:  Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.